Pobrinite se za ishranu: Ovih 10 namirnica jačaju imunitet

Pobrinite se za ishranu: Ovih 10 namirnica jačaju imunitet

U ishranu obavezno uključite ove namirnice:

Bijeli luk  Dobro je poznat u našem narodu kao “ubica” virusa. Povoljno djeluje na imunitet zahvaljujući visokoj koncentraciji sumpornih jedinjenja kao što je npr. alicin. Osim što jača imunitet, bijeli luk reguliše krvni pritisak i smanjuje šanse za razvoj ateroskleroze.

Brokule  Obiluju vitaminima (A, C i E), kao i antioksidansima i vlaknima, zahvaljujući kojima ovo povrće povoljno djeluje na imunitet i pomaže organizmu da se oslobodi toksina.

Špinat  N samo što je bogat vitaminom C, špinat predstavlja odličan izvor karotenoida, koji povećavaju odbrambene sposobnosti organizma.

Citrusno voće  Limun, limeta, narandže, mandarine i grejpfrut najpoznatiji su po visokom sadržaju vitamina C, na koji svi pomislimo kada govorimo o prevenciji prehlade i gripa. Naime, smatra se da ovaj vitamin podstiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca.

Badem  Predstavlja dobar izvor vitamina E, koji je kao i vitamin C neophodan za snažan imuni sistem. 

Sjemenke suncokreta  Obiluju vitaminima E i B6, kao i gvožđem, cinkom i magnezijem. Adekvatan unos cinka pomaže u prevenciji prehlade, a pokazalo se da ovaj mineral jača imuni sistem kod starijih osoba.

Zeleni čaj  Ovaj čaj (a u manjoj mjeri i crni čaj) sadrži moćne antioksidanse kao što je epigalokatehin galat (EGCG) koji poboljšava funkcije imunog sistema. Zeleni čaj sadrži i aminokiselinu L-teanin, koja povećava aktivnost T-limfocita, koji nas štite od infekcija i tumora.


Jogurt sa probiotskim kulturama  Stimuliše imunitet održavajući zdravu crijevnu floru i pomaže u odbrani od uzročnika bolesti.

Đumbir  Ublažava zapaljenske procese u tijelu i smanjuje šansu za razvoj hroničnih oboljenja. Čaj od đumbira smanjuje bolove u grlu i kihanje, poboljšava varenje i ublažava eventualnu mučninu.

Kurkuma  Kurkumin, aktivni sastojak ovog začina, ima antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Zahvaljujući svom imunomodulatornom dejstvu, kurkuma također pomaže kod problema kao što su alergija, artritis, ateroskleroza i srčane bolesti.

Blic

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE