Zdrav život i odmor prijaju trudnici

Zdrav život i odmor prijaju trudnici

Odmaranje. Tjelesna aktivnost 

Trudnoća nije period života za pojačanu tjelesnu aktivnost. Trudnoj je ženi potrebno dovoljno tjelesnog i duševnog odmora. Zato i radna zakonodavstva u razvijenim državama trudnice oslobađaju od težeg tjelesnog rada.

Trudnici je dnevno nužno osam sati spavanja, osam sati može obavljati lagani posao, a osam sati odmarati, raditi lakše kućanske poslove, čuvati djecu i šetati.

Sportske aktivnosti

Ako se trudnica prije trudnoće bavila nekim sportom, to može nastaviti prvu polovinu trudnoće ili čak i prva dva tromjesečja. Neke sportske aktivnosti u trudnoći su zabranjene. To je ronjenje, padobranstvo, alpinizam i alpsko skijanje, vježbe na spravama, atletske discipline, nogomet, borilački sportovi, dizanje tegova.

Sve ostale sportske aktivnosti dopuštene su u prvoj polovini trudnoće, ali bez postizanja takmičarskih rezultata. Za zadnje tromjesečje preporučljivo je jedino pješačenje i umjereno plivanje.

Spolni život

Spolni život u trudnoći nije zabranjen. On je dopušten samo zdravim trudnicama, a zabranjen je onima sa znakovima prijetećeg pobačaja ili uranjenog poroda, ili onima s drugim oblicima poremećene trudnoće.

Spolni odnos ne smije biti dugotrajan, a za ženu nisu dobri ni česti odnosi.

Pušenje

Pušenje nije zdrava navika. U trudnoći pušenje ima nepovoljan učinak na dijete. Djeca majki koje puše dva do tri puta češće se ranije rađaju i pothranjena su. Ako trudnica ne može ostaviti pušenje, neka smanji na manje od pet cigareta na dan!

Alkohol

Ako se dugotrajno i prekomjerno uživa, može u trudnoći proizvesti fetalni alkoholni sindrom: može se roditi dijete smanjene težine, s karakterističnim izrazom lica, ali i mikrocefalijom i duševnom retardacijom.

Međutim, nije vjerovatno da povremeno popijene male količine alkohola (dva decilitra vina ili piva) djeluju štetno na dijete.

AVAZ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE