Isak: Za uspješno borbu protiv pandemije neophodni stručni kadrovski resursi i kapaciteti

Isak: Za uspješno borbu protiv pandemije neophodni stručni  kadrovski resursi i kapaciteti

Poštovani građani Zeničko-dobojskog kantona,
Kantonalni štab civilne zaštite je u stalnom zasjedanju i donosimo naredbe koje imaju vitalni značaj za aktuelno stanje izazvano panedmijom koronavirusa.


S obzirom da se ova pandemija, u zavisnosti od do sada preduzetih mjera, odvija u svojim dinamičnim fazama, Kantonalni štab u skladu s tim donosi odgovarajuće odluke i naredbe.
U početnoj fazi aktivirani su svi štabovi civilne zaštite na kantonalnom i gradskim/općinskim nivoima i stavljeni su u djelovanje svojim punim kapacitetima.


Naređeno je pripremanje i opremanje objekata za stavljanje u funkciju za potrebe izolacije većeg broja lica, kao i hitna nabavka nedostajućih ličnih zaštitnih sredstava – maski, rukavica i zaštitnih odijela.


Krizni štab Ministarstva zdravstva stavljen je u funkciju savjetodavnog stručnog tijela Kantonalnog štaba CZ jer smo svjesni da su za uspješno borbu protiv pandemije neophodni stručni kadrovski resursi i kapaciteti.
Mobilisan je Studentski centar u Zenici za potrebe smještaja medicinskih i drugih stručnih i službenih lica.
Kantonalni štab civilne zaštite naredio je Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj da u što kraćem roku osiguraju uslove za stavljanje u funkciju aparata za testiranje na koronavirus.


Naređeno je gradskim/općinskim štabovima civilne zaštite da putem povjerenika CZ, predstavnika MZ, kućnih savjeta i volontera Crvenog križa i drugih nevladinih organizacija sačine spisak lica starijih od 65 godina i drugih nemoćnih lica koja su u stanju potrebe. Naređeno je da se navedenim licima osigura i organizira redovno snabdijevanje lijekovima, prehrambenim artiklima i drugim potrebnim sredstvima i uslugama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE