Nezdrave navike kod djece koje trebate mijenjati

Nezdrave navike kod djece koje trebate mijenjati

Jeste li svjesni nezdravih navika koje imaju vaša djeca?

Određene od njih djeci možemo tolerisati, ali ima i onih koje je bolje što prije promijeniti kako ne bi imale loš uticaj na njihov razvoj, prenosi wall.hr.

U nastavku vam donosimo 4 navike s kojima se većina roditelja susretne i prijedloge kako ih riješiti.

Previše vremena ispred ekrana

Postoji li kod vas vremensko ograničenje koliko dugo djeca mogu gledati televiziju dnevno? Ili koliko dugo mogu provesti vrijeme za kompjuterom i mobitelom? Istraživanja pokazuju kako previše vremena ispred ekrana može loše uticati na razvoj, ometa pažnju djeteta i umanjuje njegove sportske sposobnosti. Pokušajte vrijeme ispred bilo kojeg ekrana ograničiti na dva sata dnevno, a djeci ispod dvije godine na apsolutni minimum.

Pretjerano konzumiranje šećera

Grickalice i pića koja su namijenjena djeci su puna šećera. Provjeravajte koliko ga ima u namirnicama koje konzumira vaše dijete i promijenite njegove navike prehrane. Šećer nije samo glavni uzrok pretilosti već stvara i ovisnost pa je teško odreći ga se. Zamijenite slatke sokove mlijekom s manjim postotkom masti ili svježe cijeđenim voćnim sokom. Probajte grickalice sa žitaricama cijelog zrna, uvedite više voća i dajte jogurt za užinu.

Nedovoljan unos kalcija

Ljudi izgrade 90% koštane mase prije 17. godine, tako da je kod djece unos kalcija od vitalnog značenja. Premalo kalcija kod djeteta stvara mogućnosti za slabe kosti, prijelome i uvjete za osteoporozu. Istraživanja su pokazala da 1 od 10 djevojčica i 1 od 4 dječaka kroz prehranu unesu dovoljno kalcija. Djeci je prije 8. godine potrebno 1,000 mg kalcija dnevno, nakon toga 1,300 mg. Postignite taj cilj uvođenjem mlijeka kao obaveznog napitka, mliječne užine s manjim postotkom mliječnih masti i kuhajte lisnato zeleno povrće.

Spavanje u krevetu roditelja

Odvikavanje od spavanja u krevetu roditelja je najlakše izvesti dok je dijete još uvijek malo i dok ga je moguće prenijeti iz jednog kreveta u drugi. Radite na pojačanju samopouzdanja kod djeteta i izbjegavajte strašne priče u bilo kojem dijelu dana. Preporučljivo je provesti neko vrijeme s djetetom prije spavanja, najbolje mazeći se i čitajući priču za laku noć.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE