Svega nekoliko bh. sportista posjeduje diplomatski pasoš: Zaslužuju li najbolji bh. ambasadori više?

Svega nekoliko bh. sportista posjeduje diplomatski pasoš: Zaslužuju li najbolji bh. ambasadori više?

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tokom proteklih pet godina izdalo je ukupno 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeća. Koliko su sportisti zastupljeni u tom broju i da li najbolji ambasadori naše zemlje zaslužuju više?

Svega nekoliko sportista u Bosni i Hercegovini posjeduje diplomatski pasoš. Vrhunskim sportistima, diplomatski pasoš i nije neka posebna beneficija, možda više zahvalnica države za rezultate koje postižu i svakako motiv za dalji rad. Amel Tuka je posljednji dobitnik tog priznanja.

“Ovo je poseban trenutak za mene, moram priznati. Poseban je iz razloga što od svoje BiH dobivam nešto jako vrijedno i što jako poštujem.”

U protekla dva mandata ministri vanjskih poslova su izdali tek nekoliko diplomatskih pasoša sportistima, a nosioci su fudbaleri Edin Džeko i Miralem Pjanić te Tijana Bošković, član odbojkaške reprezentacije Srbije. Koliko zaista posjedujemo sportista vrijednih ovog priznanja?

“Ja mislim da posjedujemo, da njih nekoliko zaista zaslužuje imati diplomatski pasoš. Prije svega, od ranije su to Edin Džeko i Miralem Pjanić, sada sasvim opravdano Amel Tuka. U taj krug sigurno idu i Jusuf Nurkić, koji je vrhunski košarkaš, i Damir Džumhur, teniser.”
“Sasvim sigurno je da su ti ljudi, koji kroz sport predstavljaju BiH, vjerovatno najbolji ambasadori naše države. Bilo bi lijepo da im se ukaže ta čast i da im se taj pasoš.”

Mnogi bivši političari, članovi njihovih porodica, čak i neki biznismeni posjeduju diplomatske pasoše ali ministri rijetko koriste to svoje diskreciono pravo da pasoše dodijele i sportistima.

“Ukoliko se pokaže da neko ima izuzetne rezultate, a radi na promociji Bosne i Hercegovine, on je, po mom slobodnom ubjeđenju, podoban za dobivanje diplomatskog pasoša.”

Sportski novinar Bakir Tiro ističe kako bi trebalo raditi po uzoru na vladu Srbije koja nerijetko nagradi sportiste ovim priznanjem.

“Pomognu ti diplomatski pasoši sportistima. Oni puno putuju, lakše s njima prelaze granice, a na kraju krajeva, i zaslužuju. Oni su, zaista, diplomate svojih država”, rekao je Tiro.

Dakle, trenutno su sportisti vlasnici diplomatskih pasoša Džeko, Pjanić, Tuka i Tijana Bošković reprezentativka Srbije u odbojci. Čini se ipak, malo,premalo.

U nastavku pogledajte kompletnu priču našeg Bojana Govedarice.

OKanal

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE