Belgija pooštrava mjere zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom

Belgija pooštrava mjere zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom

Belgija će od 25. jula uvesti nove restriktivnije mjere kako bi se suzbilo širenje novog koronavirusa, objavila je u četvrtak premijerka Sophie Wilmes, prenosi Anadolu Agency (AA).

O mjerama je odlučilo Vijeće za nacionalnu sigurnost, sastavljeno od određenih članova savezne vlade, nakon što je prošle sedmice broj zaraženih koronavirusom počeo znatno rasti, posebno među osobama u dobi od 20 do 30 godina.

Prema novim pravilima od subote građani će biti obavezni da nose masku za lice u prodavnicama, u prometnim trgovačkim ulicama, tržnicama na otvorenom i drugim veoma posjećenim područjima.

Gosti u kafićima i restoranima također će morati staviti masku onog trenutka kada napuste stolove, a također moraju dati svoje e-mail adrese konobarima ili upraviteljima u slučaju da ih bude trebalo kontaktirati kako bi se ušlo u trag prenosnicima infekcije.

Do sada su maske bile obavezne samo u prodavnicama, javnim uredima i u javnom prevozu.

Također, građani koji se vraćaju s odmora moraće o tome obavijestiti belgijske vlasti 48 sati prije dolaska.

Odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost također odgađa petu fazu plana popuštanja restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa, što znači da izložbe i sajmovi ne mogu biti otvoreni od 1. augusta, kako je prvobitno planirano.

Gradonačelnici su slobodni uvesti još strože mjere u lokalnim sredinama, ukoliko to zahtijeva epidemiološka situacija.

U periodu od početka juna do sredine jula, u Belgiji je dnevno bilježeno u prosjeku stotinu oboljelih od COVID-19. Od 13. jula broj zaraženih se povećao, a 20. jula registrovan je rekordan broj od 370 novooboljelih.

Od početka epidemije u Belgiji je koronavirusom zaraženo 64.627 osoba, dok je od posljedica preminulo 9.808.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE