Izgradnja i sanacija stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima

Izgradnja i sanacija stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima

U sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, tokom 2019. godine, najavljena je izgradnja ukupno 34 nove stambene jedinice na području Zenice za korisnike pomoći za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine.

Cilj ovog projekta je podrška samoodrživom oporavku, a osim Zenice ovaj se program provodi na području još 43 općine i grada u Bosni i Hercegovini. U toku projekta, predviđena je izgradnja ukupno 34 nove stambene jedinice na području Zenice.

Projekat izgradnje i sanacije stambenih jedinica oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine, koji provodimo uz podršku Evropske unije i međunarodnih organizacija smatram najvažnijim od preuzimanja svog mandata. Neizmjerno me raduje što smo uspjeli obezbijediti građevinsko zemljište za osam korisnika, koji nisu bili u mogućnosti sami osigurati zemljište za izgradnju stambene jedinice.

Fuad Kasumović, 28. juni 2019.

Nakon što su u junu 2019. godine potpisani ugovori sa 9 korisnika, u oktobru su potpisani ugovori i sa preostalih 25 korisnika.

Pored vlasništva koje će ugovorom biti preneseno na korisnike, isti su oslobođeni od obaveza plaćanja naknada za zemljište, naknada za izdavanje urbanističkih saglasnosti, građevinskih i upotrebnih dozvola, te troškova tehničkog prijema i drugih troškova potrebnih za upis prava vlasništva na parcelama.

I prvi puta kada smo potpisivali ugovore sa devet korisnika rekao sam da mi je ovo najdraži projekat od trenutka preuzimanja mandata Gradonačelnika. Nažalost veliki broj domaćinstava ostao je bez svojih krovova u poplavama 2014. godine. Želim iskoristiti priliku da se zahvalim Europskoj uniji i ostalim donatorima projekta.

Fuad Kasumović, 7. oktobar 2019.

Početkom juna 2020. godine gradonačelnik Kasumović uručio je ključeve za osam novosagrađenih stambenih objekata odabranim korisnicima čije su kuće uništene i teško oštećene u poplavama i klizištima 2014. godine, a tom prilikom je istakao i da će još jedan dio kuća biti predat korisnicima u narednih 20 dana.

Sretan sam što će nakon punih šest godina od prirodne nesreće ove porodice ponovo imati vlastiti dom i da je došao kraj njihovoj agoniji. Ranije sam rekao da mi je ovo jedan od dražih projekata obzirom da je problem nastao davno prije moga dolaska na mjesto gradonačelnika i da smo ga uspjeli realizovati uz podršku ASB-a, UNDP-a i naravno prijatelja iz Europske unije.

Fuad Kasumović, 3. juni 2020.

Da su nove 34 stambene jedinice zaista izgrađene na području Zenice moguće je utvrditi i uvidom u web stranicu UNDP Bosne i Hercegovine.

Kako se u javnosti nisu pojavile informacije o predaji preostalog dijela stambenih objekata korisnicima, Istinomjer je kontaktirao Gradsku upravu Zenice, te je potvrđeno da su preostale stambene jedinice predate na korištenje:

U Gradu Zenica, kao jednoj od lokalnih zajednica u kojima se provodi ovaj program izgrađeno je i korisnicima predato na korištenje 34 stambene jedinice.

Fuad Kasumović, 17. avgust 2020.

Dan kasnije, na upit Istinomjer odgovorio je i UNDP u BiH, te je potvrđeno da je “krajem juna ove godine završena izgradnja 34 stambene jedinice na području Zenice za porodice čiji domovi su uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine”.

Trenutno je u toku proces priključenja novoizgrađenih objekata na infrastrukturnu mrežu što je u nadležnosti jedinice lokalne samouprave. Stambene jedinice će stoga biti spremne za useljenje po okončanju navedenih aktivnosti od strane Grada Zenica.

Odgovor na medijski upit, UNDP u BiH, 18. avgust 2020.

Desetak dana kasnije stigao je i odgovor gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića koji je u odgovoru na Istinomjerov upit naveo da je još na osam stambenih jedinica preostalo priključenje na električnu i vodovodnu mrežu, a realizacija ovog projekta je u toku te bi radovi uskoro trebali biti i okončani.

Krajem juna i početkom jula, 34 stambena objekta su izgrađena i ključevi su korisnicima predati, 26 stambenih objekata je priključeno na električnu i vodovodnu mrežu, izuzev 8 stambenih objekata koji se nalaze na lokalitetu MZ Bistričak. Realizacija priključaka na električnu i vodovodnu mrežu za ovih osam objekata je u toku, i nadamo se da bi u roku od 15 dana isti trebali biti priključeni.

Fuad Kasumović, 1. septembar 2020.

Istinomjer.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE