POTRESNA PRIČA NAŠEG REPORTERA: Uručena pomoć u Nemili, Orahovici, Šerićima… (FOTO)

POTRESNA PRIČA NAŠEG REPORTERA: Uručena pomoć u Nemili, Orahovici, Šerićima… (FOTO)

Slike sa vijesti su jedna priča a ono što smo danas vidjeli na terenu sasvim druga. Oko jedanaest sati zaputili smo se sa humanitarnom pomoći u nekoliko vozila prema mjestu Nemila nekoliko kilometara nizvodno od grada Zenice. Već u samom ulazu dočekala su nas klizišta i odroni, a saobraćaj se vršio jednom trakom.

Ulaz u mjesto Nemila, prekriveno vodom i muljem koji je ovdje prethodnih nekoliko noći donijela rijeka Bosna. Krećemo polako u koloni, oko stotinu osoba, sa ruksacima punim hrane, krajnja odredišta Orahovica i Šerići. Kako odmičemo od Nemile tako prizor uz cestu (koja se sve više gubila pod nogama) postaje žalosniji, stravičniji…

Neko iz kolone reče: “Koja je emocija ovuda proći nakon svega, a kamo li doživjeti sve ovo?!”

Niko nije dao odgovor na pitanje i svi su se nijemo pogledali. Mašine su bile već na terenu i pokušavale preusmjeriti rijeku u njeno prvobitno korito koje su samo znali mještani, jer metri i metri šljunka su skrivali svaki pokušaj da doznamo kuda je ranije išla ta voda.

Prolazili smo putem koji je bio nasut sa nekoliko metara šljunka izmješanim sa blatom i vodom. Gledali smo zatrpana vrata kuća, vodu koja prolazi kroz neke kuće. Nije bilo mjesta koje ste mogli pogledati a da ga nije dodirnila voda.

Već smo se popeli daleko nešto preko vode, nešto preko mulja i blata a mnogo više preko raznih prečica uz pomoć vodiča.

Dio hrana ostavljamo u Orahovici u skladu sa planom, a onda dalje putem razastrtim vodom prema Šerićima. Brzo smo stigli do ambulante i tu uručili hranu onima kojima je najpotrebnija. Ruka koja daje maloj djeci čokoladu ili neki sitniš podsjetila nas na neka prošla, ne tako lijepa vremena…

[flagallery gid=323]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE