DAN BIODIVERZITETA: Ekološki pokret OTPOR obilježio 22. maj

DAN BIODIVERZITETA: Ekološki pokret OTPOR obilježio 22. maj

Na skupu o Zemlji 1992.god. Rio de Janeiru je potpisana jedna od najvažnijih Konvencija o bioraznolikosti (CBD). Tu Konvenciju je potpisala naša država 2002.god. a ratificirala 2003.god., te se nalazi među 186 Zemalja svijeta u kojima je Konvencija na snazi a kao datum obilježavanja određen je 22.maj.

Krivicom isključivo čovjeka godišnje na Zemlji nestane više stotina vrsta biljnog i životinjskog carstva. Kada je BiH u pitanju navest ćemo kao primjer nestanka tritona (vodozemci) endemska životinjica koja je obitovala na Prokoškom jezeru na Vranici. Na pomenutoj konferenciji prihvata se pojam Princip održivog razvoja koji može samo garantovati opstanak života na našoj Planeti. Da bi zaštitili barem dio flore i faune Zemlje EU su donijele standard da najmanje 16% teritorije stave pod neki vid zaštite: Nacionalni parkovi, Parkovi prirode, spomenici prirode itd. Naša Zemlja je svega 2,5% stavila pod jedan od vidova zaštite. Koliki je nemar političara pokazuje primjer Parka prirode BABINA kojeg je usvojila Kantonalna skupština a Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović ne želi da imenuje upravu parka vjerovatno što autor tog projekta ima dijametralno suprotne stavove kada je ekologija u pitanju.

Naša Zemlja je jedna od rijektih koja nema crvenu listu ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Kanton ali ni Općina ne žele da izdvoje sredstva za štampanje knjige Ugrožene biljne i životinjske vrste u Parku prirode BABINA, autora Akifa Smajlovića prof. koji se odrekao sredstava za autorsko pravo a knjiga bi bila besplatno podijeljena članovima Planinarskih društava i Izviđačima.

U biodiverzitetu naročitu ulogu imaju šume koje predstavljaju stanište divljih životinja ali i flore. Kod nas su prisutne tzv  gole sječe pri čemu dolazi do pojave klizišta. Iz ekologije je poznato da drveće apsorbuje prašinu i ugljen dioksid, a emituje neophodan kisik. Gledajući izvještaje sa terena gdje su nastala klizišta uočljivo je da se radi o predjelima gdje su mještani ili SPD vršili golu sječu da bi dobili obradivo zemljište. Zbog ovoga prilikom obilnih padavina voda kada dođe do zasićenja tla podmazuje stijene (klizne površine) i zbog težnje da područje iz labilne ravnoteže pređe u stabilno dolazi do nastanka klizišta, zbog smanjenog koeficijenta trenja.

Ako se pogleda zorno germofoloska karta BiH autora prof.dr. Busatlije vidljivo je da veći dio Bosne nije formiran reljef i da ima dosta jazurina koja su sklona nastanku klizišta. Također, područje Vranduka spada u kraško područje koje se smatra dosta nestabilnim područjem i upravo na tom mjestu u blizini Vranduka nastalo je klizište koje ugročava selo Ljubetovo, a kod Nemile klizište je presjeklo put M 17 pri čemu je stradalo više stanbenih objekata.

Ovih dana smo preplavljeni na facebooku optužbama da je za nevrijeme kriv projekat HAARP što je orktodosna glupost. Za ovu milenijsku katastrofu najveću krivicu snosi sam čovjek svojim neodgovornim odnosom prema prirodi. U prirodi postoji lanac ishrane i ako taj lanac prekinete recimo istrebljenjem zmija dolazi do povećanja populacije glodara čiji broj raste geometrijskom progresijom. Ovo je ujedno apel na izletnike i mještane da ne ubijaju zmije jer u protivnom će se desiti slučaj Zagreba koji je prije mjesec dana proglasio epidemiju mišije groznice koja u najtežem obliku dovodi do zatajenja rada bubrega. Kao izvor zaraze označena je planina Sljeme gdje su predpostavljamo izletnici iz straha skoro istrebili zmije.

Ovom prilikom članovi OTPORA su pokrenuli potpisivanje peticije Stop izgradnji HE Vranduk i HE Janjići jer se radi o izuzetno nestabilnom geološkom terenu, a seizmološka karta BiH pokazuje da se na ovom području mogu očekivati najsnažniji zemljotresi. Da su postojale ove dvije brane za vrijeme ovih milenijskih kiša radnici na tim centralama bi imali dvije mogućnosti: 1. naglo pražnjenje akumulacionih jezera zbog čega nastaje plavni val koji bi u slučaju HE Janjići uništio Lukovo Polje, Bilimišće, Blatušu, Vracu, Banloze a u slučaju HE Vranduk sve nizvodne gradove Žepče, Zavidoviće itd. 2. Druga mogućnost je da radnici na brani puste da se voda preljeva preko iste što može dovesti do kolapsa (pucanja) brana sa nesagledivim ljudskim žrtvama i materijalnim dobrima.

Do danas je u Svijetu bilo preko 80 kolapsa brana a kod nas je primjer HE Bogatici za čiji kolaps niko nije krivično odgovarao iz EP BiH mada je OTPOR poslao krivičnu prijavu elektronskom poštom Kantonalnom Tužilastvu Sarajevo. Od RAK a zahtjevamo da poduzme zakonom  predviđene mjere protiv FTV a i BHT1, jer u svojim propagandnim emisijama za enormne sume novca od korporacije EP BiH dd Sarajevo propagiraju uništavanje nacionalnog spomenika Vranduk čime svjesno krše Aneks 8. Dejtonskog sporazuma.

Sva saopćenja OTPORA u vezi HE Vranduk ne emituju čime pokazuju svoj stav prema zaštiti kulturno historijskog nasljeđa BiH i ekološkoj situaciji u Zenici. Od Tužilaštva i SIPE očekujemo da pokrenu istragu u vezi HE Vranduk čija je investicija 130 miliona KM a snaga te HE bila simboličnih 19 MW sa napomenom da bi zbog činjenice da je rijeka Bosna erozivna (što smo eksperimentalno dokazali) nanosi erozivnih materijala bi se morali čistiti svakih tri godine što bi više koštali od cijene proizvedene električne energije.

Mi smo kao alternativu ponudili izgradnju vjetroelektrana na planini Vepar iste snage čija bi investicija koštala svega 40 miliona KM. Pozivajući se na konvenciju o pravima djeteta i AGENDI 21 UN a u narednom periodu omladina će prikupljati potpise protiv izgradnje HE Janjići i HE Vranduk.

NG Ekoloski pokret OTPOR

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE