Dan IX: Italija i Francuska za prolaz, Kostarika se nada još jednom čudu

Dan IX: Italija i Francuska za prolaz, Kostarika se nada još jednom čudu

Utakmice devetog dana Svjetskog prvenstva mogle bi da nam donesu još dva putnika u osminu finala.

Grupa D

Dan u 18h otvara duel Italije i Kostarike koje imaju po tri boda u Grupi D, pa će pobjednik u drugu fazu.

Od 21h sličan okršaj u Grupi E imaće Francuska i Švicarska koje će također u međusobnom duelu igrati za osminu finala. Posljednji meč dana u ponoć igraju Honduras i Ekvador, a poraženi će da se oprosti od Mundijala.

Grupa D Urugvaj je napravio veliki krorak ka osmini finala pobjedom nad Engleskom, te se izjednačio sa Italijom i Kostarikom. “Azuri” imaju sve u svojim rukama, ako ne dozvole senzaciju biće među 16 najboljih timova na svijetu.

“Sa posebnim interesom smo pratili Kostariku. Dobro su organizovani, znamo njihov stil igre. To je opasan tim, biće teška utakmica. Imaju tri opasna igrača u napadu, moramo da pazimo”, rekao je selektor Italije Prandeli.

Kostarikanci su napravili senzaciju na startu SP pobjedom nad Urugvajem, pa su nikad bliže osmini finala. Eventualni bod bi im značio kao pobjeda.

“Ovo je ostvarenje sna. Gledao samo posljednjih 30 utakmica Italije na svjetskim prvenstvima. Volim njihov stil igre, njihovu taktičku strukturu, sve. Znao sam da će mi se isplatiti što sam ih toliko gledao. Mislim da je glupost kada ljudi pričaju da se Italija brani. Ne slažem se. Oni su izbalansiran tim”, rekao je selektor Kostarike Pinto.

Grupa E

Francuska i Švicarska se nalaze u veoma dobroj poziciji sa tri boda prednosti u odnosu na rivale. Francuzi su bili sjajni na premijeri protiv Hondurasa, ali će im Švicarska biti pravi test vrednoće.

“Švicarska je veoma kvalitetan tim. Lako su se kvalifikovali na SP, dobro igrali u prijateljskim utakmicama. U posljednjih deset mečeva dobili su sedam, pobijedili su i Brazil. Ako ne možemo da ih dobijemo i remi bi bio odličan. To je uvijek bolje od poraza. Siguran sam da će oni početi meč sa namjerom da nas dobiju. Niko ne zna kako će se utakmica razvijati”, rekao je selektor Francuske Didier Deschamps.

Švicarci su u posljednjem minutu savladali Ekvador, a koliko zaista mogu najbolje će vidjeti upravo protiv “trikolora”.

“Njihovi igrači nastupaju za najbolje evropske klubove. Nije iznenađenje što su šesti na svijetu i što su nosioci grupe. To ne znači da nismo dorasli zadatku, znamo da su oni favoriti, ali ćemo odigrati kvalitetno”, rekao je napadač Švicarske Josip Drmić.

2372805_full-lndHonduras i Ekvador nemaju drugu opciju osim pobjede. Oba tima su poražena u prvom kolu i samo ih pobjeda ostavlja u igri za osminu finala. Ovo je duel dva tima koji vode selektori koji su prethodno bili u suprotnom taboru.

“Ovaj meč nam je na umu od decembra, kada je bio žrijeb. Ovo je utakmica koju smo svi željeli da izbjegnemo. Volim Hondurašane, uvijek ću biti tu za njih, iako nas sada čeka napetih 90 minuta. Biće veoma teška utakmica za nas, moramo biti na maksimumu svih 90 minuta. Ali kada se sve završi opet ćemo biti prijatelji i sjetit ćemo se svega lijepog što dijelimo sa timom i navijačima Hondurasa”, rekao je selektor Ekvadora Rueda, koji je prethodno vodio upravo Honduras.

U sličnoj poziciji je njegov kolega Luis Fernando Suares, koji je vodio Ekvador na SP u Njemačkoj do osmine finala.

“Ostvarili smo neke fantastične stvari zajedno. Neću se iznenaditi da na dan utakmice osjetim nešto posebno. Ali sada je drugačija situacija, imaju nekoliko sjajnih igrača, što je znak koliko su napredovali. Mislim da sada igraju mnogo bolje, sviđa mi se kako igraju, više nego kad sam ih ja vodio”, rekao je Luis Suarez.

Raspored:
18:00 Italija – Kostarika (Recife)
21:00 Švicarska – Francuska (Salvador)
00:00 Honduras – Ekvador (Curitiba)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE