Građani Breze se smrzavaju, a računi za grijanje stižu

Građani Breze se smrzavaju, a računi za grijanje stižu

Građani Breze obratili su se redakciji „Avaza“ nezadovoljni kvalitetom gradskog grijanja.

Kako kažu, nadležni iz Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Breza“ redovno šalju račune, ali isporuka toplotne energije nije uredna i smrzavaju se u stanovima. Navode da su se obraćali na više adresa, ali da problem nije riješen.

Rukovodilac poslovne jedinice za vodovod i grijanje u JKP „Breza“ Sead Burzić kazao nam je da je problem složen, a kao glavni razlog naveo je korištenje nekvalitetnog uglja iz rudničke kotlovnice putem kojeg dobivaju toplu vodu.

–  Mi smo samo distributeri. Kasnila je i sezona grijanja desetak dana. Na sastanku na kojem su bili predstavnici stanara, direktor rudnika, načelnik, bilo je dogovoreno da počne na vrijeme. Osnovni problem je u lošem kvalitetu uglja, tri puta dnevno očitavamo stanje kalorimetra koji pokazuje polaznu temperaturu vrele vode iz rudnika. U zadnja tri – četiri dana temperatura je spala na 29 stepeni. Kada nalože i kada je ugalj dobar temperatura bude i 60 stepeni – rekao nam je Burzić.

Kaže da navodi iz rudnika da je problem u njihovom sistemu nisu tačni.

– Mi koristimo samo 50 posto snage izmjenjivača jer nemamo više potrošača, on ne pravi pometnju kako tvrde. Ako nije ispravan kako onda mogu postići temperaturu od 60 stepeni, a danima je 30-35 stepeni – dodao je Burzić.

Napominje da je moguće i da neki građani isključe dio radijatora u svojim domovima, pa očekuju da zagrijavanje bude adkevatno što, kako kaže, u tom slučaju nije moguće.

Rješenje vidi u formiranju zajedničke komisije koja bi utvrdila stanje uglja i detektirala problem. 

–    Mi ne možemo utjecati na to šta oni lože – dodao je Burzić za “Avaz”.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE