Komesar Šut za 072info: Područje ZDK jedno je od najsigurnijih u BiH!

Komesar Šut za 072info: Područje ZDK jedno je od najsigurnijih u BiH!

Policijski komesar Semir Šut, čiji su kvalitetan rad i rukvođenje Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) pohvalili najviši zvaničnici naše zemlje, u novogodišnjem intervjuu za 072info govorio je o godini iza nas, najvećim izazovima u 2020. godini koja će ostati zapamćena po pandemiji koronavirusa, kako uspijeva držati stvari pod kontrolom, ali i planovima za 2021. godinu.

072INFO: Po čemu će ostati upamćena godina koju smo ispratili?

Ostat će upamćena po pandemiji koronavirusa i obimnim, intenzivnim, mjerama koje je policija morala poduzimati. Nemojte zaboraviti da smo u jednom momentu obilazili i kontrolirali preko 6.000 osoba koje su bile u izolaciji. Također, protekla godina značajna je po konkursu koji smo raspisali, a koji će biti proveden prema novom pravilniku te je izazvao veliku pažnju javnosti, medija i nevladinog sektora. Mislim da će on napraviti jednu revoluciju kada je u pitanu prijem policijskih službenika, dati će jedan model i alat, a koliko će drugi to htjeti prihvatiti to je do njih.

072INFO: Šta je bio najveći izazov za MUP ZDK, kada govorimo o protekloj godini?

To je u bliskoj vezi sa prethodnim odgovorom. U isto vrijeme je trebalo održati nivo javnog reda i mira, kontrolirali ugostiteljske objekte čiji je rad povremeno bio potpuno zabranjen, pa i ograničen. Nismo imali nekih posebno teških događaja, ali smo radili na prevenciji i kriminaliteta i narušavanja javnog reda i mira. Također, bezbijednost saobraćaja je izazov koji iz godine u godinu stoji pred nama. Mislim da smo uspjeli trend tog porasta zaustaviti, imamo smanjenje broja nezgoda i nadamo se da će tako ostati i u ovoj godini.

072INFO: Koliko je teško obnašati funkciju komesara?

Uvijek je nezahvalno govoriti je li teško obnašati funkciju koju obavljate. Ja je ne doživljam posebno teško, ali je odgovorna, traži psihičku i fizičku kondiciju. Zahtijeva energiju, stalnu fokusiranost i ako imamo dobre saradnike, ali i ako policija dobro radi svoj posao, i meni je dosta lakše.

072INFO: Je li teško držati sve pod kontrolom?

Posvećenost poslu i 24 sata spremnost da se odgovori na izazov, daje rezultate. Bez subote, nedjelje, noći, vikenda… Spremnost da se uvijek odgovori na izazov i događaj jer kriminalitet i teški događaji ne biraju vrijeme, onda i mi moramo uvijek biti spremni da odgovorimo.

072INFO: Na šta ste posebno ponosi kada govorimo o postignutim rezultatima MUP-a ZDK u protekoj godini?

Ponosni smo na činjenicu da smo stopu kriminaliteta proteklih godina skoro prepolovili, odnosno broj krivičnih djela, da smo javni red i mir doveli u mjeru da nemamo mjesta gdje bi se naši građani bojali da borave i prođu, te da nemamo kriminalnih grupa koje bi zadavale brigu našim građanima.

072INFO: Koji su to Vaši poslovni planovi za narednu godinu?

Provesti konkurs, poslati na školovanje 125 policijskih službenika i napraviti još jedan iskorak kada je u pitanju bezbijednost saobraćaja i javni red i mir.

072INFO: Na kraju, koja bi bila Vaša novogodišnja poruka svim građanima Zenice i ZDK?

Uvjeravam ih da su policijski službenici posvećeni da izvršavaju svoje zadatke. Poručujem da je područje Zeničko-dobojskog kantona jedno od najsigurnijih područja u BiH, a policija će uložiti maksimalne napore da tako i ostane. Građane pozivamo da sarađuju sa policijom te nam ukažu i na pozitivne i negativne pojave koje se tiču policijskog rada.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE