Suzan Šulc: BiH je top prioritet za Njemačku

Suzan Šulc: BiH je top prioritet za Njemačku

Bosna i Hercegovina je top prioritet za Njemačku, poručila je danas direktorica za zapadni Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Suzan Šulc (Susanne Schütz).

– Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je naš kandidat za poziciju visokog predstavnika u BiH – napisala je na svom Twitteru.

Također, Šulc je podijelila jučerašnje saopćenje MVP-a u kojem se potvrđuje da je njemačka Vlada kandidovala bivšeg ministra poljoprivrede Kristijana Šulca (CSU) za funkciju visokog predstavnika za BiH.

– Kandidaturom Kristijana Šulca za funkciju visokog predstavnika za BiH Njemačka preuzima inicijativu kojoj je cilj vraćanje ove zemlje na međunarodnu političku agendu – navodi se u saopćenju.

U obrazloženju se navodi da je Šmit kao zastupnik Bundestaga te kao glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba za vanjskopolitička i odbrambena pitanja još od ranih devedesetih godina bio dobro upoznat sa stanjem na zapadnom Balkanu te posebno s ratom u BiH.

Ističe se i da je u ovoj regiji u više navrata uspješno zastupao njemačku Vladu.

– Njemačka vlada je uvjerena da bi jedna istaknuta ličnost poput Kristijana Šmita predstavljala veliku dobit za rad međunarodne zajednice u BiH – navodi se u saopćenju.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE