Lukavčani se godinama bore s nedostatkom vode, problem će riješiti specijalna fabrika

Lukavčani se godinama bore s nedostatkom vode, problem će riješiti specijalna fabrika

Decenijski problem Lukavčana vezan za loše vodosnabdijevanje u dogledno vrijeme bi mogao biti riješen izgradnjom fabrike pitke vode. Projekt je vrijedan između osam i deset miliona KM, a sada se provode administrativne procedure, kao uvertira u glavne radove.
Građani Lukavca već više od deset godina susreću se sa nesvakidašnjim problemom nedostatka kvalitetne vode za piće. Dešava im se da vodu u svoje domove donose u kanisterima sa izvora, a kada ona teče iz slavina upitne je bakteriološke ispravnosti.

Lokalna vlast ovaj problem je prepoznala te se aktivno uključila u njegovo rješavanje, odnosno izgradnju fabrike pitke vode, koja bi u narednih nekoliko godina, mogla donijeti velike benefite za stanovništvo, posebno njihovo zdravlje.

“Ovo nam je trenutno najvažniji projekt i predstavlja prioritet u odnosu na sve drugo. Voda je vitalna potreba ljudi, a više od decenije građani donose vodu za piće sa izvora. Nekada i kada se kupate niste sigurni da li je ona za tu namjenu. Takav život žive građani Lukavca, ali i okolnih naselja”, kaže za Klix.ba načelnik Lukavca Edin Delić.
Poznat lokalitet za izgradnju

Aktivnosti na izgradnji fabrike su već počele, a lokalitet za njeno formiranje je odabran te su završene administrativne procedure, kako bi se zemljište u konačnici dodijelilo u vlasništvo Općini Lukavac. Riječ je o lokalietu koje se nalazi kod Filter stanice u Modracu.

“Studije koje smo uradili pokazuju da je lokalitet najpovoljniji, ali to nije bila općinska zemlja jer je bila u vlasništvu Koksno-hemijskog kombinata, koji je otišao u stečaj te smo morali voditi bitku dok sve nismo eksproprijatisali. Osim što je parcela fenomenalna za izgradnju fabrike, ona je i veća nego što nam je potrebno, tako da ćemo tu graditi i još neke sadržaje u drugoj fazi projekta”, ističe Delić.

Trenutno je u toku priprema tenderske dokumentacije za izradu studije izvodljivosti i idejnog projekta fabrike pitke vode, što će biti osnova za pronalazak modela finansiranja cjelokupnog projekta.

“Što se tiče finansiranja, već imamo nekih naznaka te se krećemo u tom smjeru. Ovdje očekujemo i pomoć Federalne i Kantonalne vlade jer je riječ o izuzetno značajnom i neophodnom projektu, koji je vrlo zahtjevan finansijski, ali i proceduralno”, dodaje Delić.

Paralelno sa svim aktivnostima ubrzano se rješava i problem ogromnih gubitaka vode, zbog zapuštenosti vodovodne mreže.

“Na svim forntovima sada nastojimo voditi bitku, a bili bismo sretni kada bismo gubitke vode uspjeli prepoloviti, što će nam odmah značiti manje potreban kapacitet fabrike te uštede novca”, nastavlja općinski načelnik.
Optimalno vrijeme za izgradnju tri godine

Ukoliko realizacija svih aktivnosti bude prolazila bez većih problema, optimalno vrijeme za izgradnju fabrike je tri godine.

“Zadnja varijanta koja bi se uzela u obzir, a koja nosi realne probleme za realizaciju projekta donijela bi još godinu do dvije vremena. Čak i da sve krene naopako, mi nećemo odustati od ovog projekta, ma koliko god on u konačnici bude trajao jer mora biti realiziran”, dodaje Delić, naglasivši da bi on mogao koštati između osam i deset miliona KM.

Izgradnja vodovoda i opskrba vodom prioritetni je zadatak i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali i Vlade Tuzlanskog kantona u cijelosti te će se tim tragom nastojati iz sredstava vodnih naknada sufinansirati jedan dio projekta.

“Ovdje je riječ o veoma kompleksnom, ali i važnom projektu za građane Lukavca. Njegova realizacija sigurno će ići etapno, a bitno je da je Općina Lukavac već podnijela zahtjev za odobrenje granice vodnog dobra druge kategorije uz rijeku Jalu. Ministarstvo vodi postupak, a nakon izrade tehničkog elaborata od pravne osobe putem javne nabavke donijet će se rješenje o odobrenju granice, nakon čega bi se pristupilo uknjižbi i realizaciji prvih faza projekta”, kazao je za Klix.ba ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Vahidin Smajlović.

I predstavnici Vlade TK su obišli zemljište na kojem će se graditi fabrika pitke vode

Za namjenu fabrike u narednom periodu morat će se dodatno zaštiti i jezero Modrac, iz kojeg će biti biti potrebno izvući određene nanose kako bi se povećao kapacitet ove hidroakumulacije.

Izgradnjom specijalnog postrojenja za proizvodnju pitke vode problem snabdijevanja bio bi riješen za najmanje dvije trećine stanovništva na području općine Lukavac prenosi Klix.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE