Merkel: Vakcina protiv koronavirusa će u Njemačkoj do kraja ljeta biti ponuđena svima

Merkel: Vakcina protiv koronavirusa će u Njemačkoj do kraja ljeta biti ponuđena svima

Iako se Njemačka suočavala s brojnim kritikama zbog sporog početka vakcinacije protiv koronavirusa, kancelarka Angela Merkel je istakla da je uvjerena u prognozu da će se svima u ovoj državi ponuditi vakcina do kraja ljeta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Merkel je naglasila i to da bi vakcina koronavirusa mogla biti potrebna dugi niz godina.

“Ona je slična vakcini protiv gripe gdje se svake godine ponovo vakcinišete protiv nove mutacije virusa”, kazala je Merkel.

Zatim se nadovezala na obećanje vlade da će svakom stanovniku biti omogućeno da primi vakcinu protiv koronavirusa do kraja ljeta.

“To se obećanje može održati uprkos kašnjenju određenih isporuka. Vladi Njemačke je rečeno da će zalihe vakcine pristizati kvartalno”, dodala je.

Spomenula je i to da bi se ovo obećanje još brže ispunilo ukoliko bi vakcine koje Johnson & Johnson i CureVac dobile odobrenja pa bi samim time bio veći izbor.

Kancearka je najavila da savezna i državna vlada predlažu “nacionalni plan vakcinacije” radi racionalizacije procesa imunizacije.

“Postoje različiti razlozi za sporiji tempo vakcinisanja u Njemačkoj u odnosu na druge zemlje. Riječ je o relativno ograničenom proizvodnom kapacitetu u poređenju sa SAD-om i činjenici da je EU dugo vremena pregovarala i pitanjima odgovornosti. Osim toga, EU se nije odlučila za hitno odobrenje vakcina i to iz dobrog razloga. Prije svega riječ je o izgradnji povjerenja u taj proces”, naglasila je Merkel.

Merkel se sastala sa 16 državnih premijera u ponedjeljak kako bi razgovarali o mogućim poboljšanjima u programu vakcinisanja u Njemačkoj.

Njemačka firma BioNTech i američka kompanija Pfizer su obećale da će isporučiti do 75 miliona vakcina više u EU u drugom tromjesječju 2021. godine.

Pfizer/BioNTech sada planiraju do kraja godine proizvesti oko dvije milijarde doza vakcina protiv koronavirusa što je više od početno planiranih 1,3 milijardi, piše DW.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE