Forto: Ići ćemo u duže zatvaranje ako bude potrebe

Forto: Ići ćemo u duže zatvaranje ako bude potrebe

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako je situacija u Kantonu Sarajevu loša i da moramo prekinuti lanac zaraze što je jedino moguće smanjenjem kretanja te da su zbog toga odlučili na zatvaranje tokom vikenda.

“Ovaj vikend je samo pokušaj da zaustavimo širenje bez dužeg zatvaranja. Ako bude potrebe ići ćemo u duže zatvaranje”, rekao je Forto.

Kazao je kako su s udruženjima koji su protestovali ispred zgarde Vlade KS imali niz sastanaka te da su znali da bi moglo doći do mjere zatvaranja, ali i da spremaju paket u slučaju zatvaranja.

“Zašto su se odlučili doći pred zgradu Vlade morate pitati njih”, kazao je.

Govoreći o saradnji s Kriznim štabom FBiH, kazao je kako nisu u kontaktu, ali da sve preporuke i naredbe poštuju i primjenjuju u KS.

“U skladu sa epidemiološkom slikom u KS smo pooštrili mjere. Volio bih da više i bolje rade svoj posao. Federalni nivo je najgori nivo vlasti koji je ova država imala ikada. Ne radi ni Vijeće ministara, ali to je politička posljedica. Moja osnovna zamjerka je ta što Ministarstvo civilnih poslova nije pregovaralo za vakcine kako bi imali plan i započeli masovnu imunizaciju”, rekao je Forto.

Govoreći o sastanku kod premijera FBiH Fadila Novalića koji je napustio, kazao je kako mu je smetalo “što su ih izvijestili o svom neradu”.

“Neki ljudi, kada dođu pred Federalnu vladu budu sretni, ja nemam ništa od toga ako ne rade konkretno i ne rade u korist građana. Imao sam osjećaj da smo pozvani kako bi bili neka vrsta štita da stvore privid da se ne što radi, a ono što smo tada čuli nisu tada ništa radili. Federalni štab je zasjedao danima da bi na kraju naredili kantonima da uvedu strožije mjere. Kantoni nemaju načina da se zaduže i isporuče novac za lockdowne, to moraju uraditi viši nivoi vlasti”, rekao je Forto.

Kazao je i to kako kantoni ne mogu štampati novac već da su za to zaduženi Vijeće ministara i entitetske vlade koji to raspoređuju prema kantonima kako bi se moglo pomoći porodicama, malim preduzećima i svima onima koji budu pogođeni mjerama.

“Ovo je skandalozno kako rade, ali nema veze, mi ćemo se pobrinuti za svoje građane”, poručio je.

Kada je riječ o pregovorima KS za nabavku vakcina, kazao je kako je lično razgovarao s Modernom, ali da količine koji oni traže da se naruče ne može pruštiti FBiH, a kamoli KS.

“Određeni prozivođači poput Pfizera razgovaraju isključivo s državom, ali proizovđači kineske i ruske vakcine te AstraZenece pregovaraju s državama, ali postoji mogućnost razgovora ako ste državni nivo vlasti i oni utvrde da niste preprodavač. Trenutno razgovaramo s proizvođačem ruske vakcine i AstraZenecom. Mi da smo bili Federalna vlada ili Vijeće ministara, do sada bi cijela država bila u masovnoj imunizaciji kada pogledate niz aktivnosti koje KS proveo. Ali ne radi se o nikakvom takmičenju, ljudi svaki dan umiru”, rekao je Forto.

Za online nastavu je rekao da je uvedena jer je povećan broj zaraze kod djece, a s obzirom da se “britanski soj” brže širi i razvija tešku klinički sliku u roku od pet dana, pritisak na zdravstveni sistem je veliki te je cilj bio smanjiti taj pritisak.

“Naš zdravstveni sistem je na granici pucanja. Bitno je da zajedno prekinemo lanac širenja zaraze i zaustavimo pritisak na zdravstveni sistem i zajedno izađemo iz ovoga”, poručio je Forto.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE