Mladići umjesto Mladića

Mladići umjesto Mladića

Samo na sahrani svoje kćerke, koja se ubila hicem iz njegovog pištolja, zlikovac Ratko Mladić iskazao je emociju normalnog ljudskog bića.

Svako drugo njegovo djelovanje u periodu agresije na BiH 1992.-1995. bilo je s namjerom realizacije šest ciljeva tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH od 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci koji su definirali i genocid, ne samo u Srebrenici nego u cijeloj BiH.

Konačna presuda zlikovcu Mladiću je pečat na tvorevinu koja je stvorena genocidom, istrebljivanjima, silovanjima…

Njegova ostavština 26 godina nakon počinjenog genocida i zlodjela živi i dalje. Umjesto Mladića, imaju „mladići“, koji negiraju presude suda osnovanog u UN-a i koji prizivaju nove genocide i zločine, prijeteći javno „drugim poluvremenom“, kao u ponedjeljak uvečer u Bratuncu, kada se orgijalo u „slavu“ krvoloka iz Kalinovika.

Zlikovac Mladić će, kao i Radovan Karadžić, kao i drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata, skončati u zatvoru, a žrtve će se i dalje boriti svakodnevno protiv „mladića“ koji sjede čak i u institucijama BiH.

Haški tribunal je završio svoj posao, ali Tužilaštvo i Sud BiH – nisu. Mnogobrojni zločinci su na slobodi, a čeka se na procesuiranje čak 800 predmeta s A liste koji su im ustupljeni iz Haga. Neprocesuiranje ratnih zločina je u službi sistematične relativizacije događaja iz perioda agresije i priče o građanskom ratu.

Presude se, po običaju, ne komentiraju, ali zahvaljujući „mladićima“ umjesto Mladića, teško je očekivati da će ikada doći do pomirenja i suživota na prostorima gdje su prolazili Ratkovi koljači. Raniji genocidi nad Bošnjacima ostali su nekažnjeni i neprocesuirani. O njima se nije smjelo ni pričati.

Presuda u Hagu je napokon jedan trajni pečat na višestoljetna stremljenja da su kojekakve „načertanije“ zločinačkog i genocidnog porijekla.    

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE