Macron se oglasio nakon šamara: Razumijem bijes građana, ali nasilje je neprihvatljivo

Macron se oglasio nakon šamara: Razumijem bijes građana, ali nasilje je neprihvatljivo

Nakon što ga je prilikom posjete jugoistočnom dijelu Francuske nezadovoljni građanin ošamario, francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio kako će i dalje prilaziti građanima u javnosti bez obzira na incident.

Tokom današnje posjete, Macron se obratio medijima te se osvrnuo i na incident u kojem ga je nezadovoljni građanin ošamario.

“Glupost je jedno, ali kada glupost postane nasilje, to je neprihvatljivo. To moramo razlikovati”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik je poručio kako građani imaju pravo izraziti nezadovoljstvo, ali ne nasiljem.

“Razumijem bijes građana. Prihvatam činjenicu da postoji ljutnja koju građani moraju legitimno izraziti. Redovno sam u kontaktu s ljudima koji izražavaju bijes i uzrujanost zbog određenih odluka. Ponekad mogu dati odgovore na pitanja, ali nekada i ne. Međutim, nasilje je potpuno neprihvatljivo, naročito u demokratiji”, poručio je francuski predsjednik.

Na kraju, Macron je dodao kako će i pored incidenta i dalje rado razgovarati s građanima u javnosti.

“Nastavit ću ići svuda. Ne smijemo se predati nasilju, a posebno nasilju nad javnim službenicima. Ne trebamo gubiti previše vremena na ovo”, rekao je Macron.

Policija je nakon incidenta privela 28-godišnjeg muškarca koji je ošamario Macrona. Kako ističu istražitelji, muškarac nije bio poznat policiji prije ovog incidenta. S druge strane, mediji u Francuskoj izvještavaju kako je muškarac povezan s nekoliko desničarskih organizacija u ovoj državi.

Pored 28-godišnjeg muškarca, uhapšen je i njegov prijatelj koji je snimio incident.

“Uhapšeni će biti pod istragom ili pušteni u srijedu ili četvrtak. Muškarcu koji je ošamario Macrona prijeti novčana kazna do 45.000 eura i tri godine zatvora”, ističu mediji u Francuskoj.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE