OHR i Ambasada SAD ponovo pisali vlastima u ZDK: Nema dobrobiti od izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima

OHR i Ambasada SAD ponovo pisali vlastima u ZDK: Nema dobrobiti od izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima

Kancelarija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH ponovo su pisali vlastima u Zeničko-dobojskom kantonu, zahtijevajući da se povuku amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK. Kako su naveli, nedavno predloženi amandmani su usmjereni ka neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad kantonalnim policijskim sistemom.

Ovim amandmanima se dodatno ne unapređuje profesionalnost policije, niti se jača vladavina zakona i policijska nezavisnost”, naveli su u pismu.

Istakli su da će, posebno, odrednice kojima se predlaže snižavanje potrebnog čina za mjesto komesara policije, oštetiti karijerski sistem službe i komandnu policijsku strukturu Uprave policije ZDK.

Kako su naveli, ne vide nikakve dobrobiti od snižavanja profesionalnih standarda u policiji, pogotovo zato što postoji dovoljan broj kandidata i u Upravi policije Zeničko-dobojskog kantona i u drugim policijiskm tijelima u BiH koji zadovoljavaju sadašnje kriterije odgovarajućeg čina i iskustva za mjesto policijskog komesara.

Traženje skraćenog postupka i drugi prijedlozi koj se direktno tiču sadašnjeg policijskog komesara u Zeničko-dobojskom kantonu stvaraju ubjedljivu percepciju da predloženi amandmani predstavljaju vrstu političkog napada na integritet zeničko­ dobojskog policijskog sistema”, naglašavaju iz OHR-a i Ambasade SAD u BiH.

OHR i Ambasada SAD-a zahtijevaju da gore pomenuti predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima Zeničko­ – dobojskog kantona budu povučeni i naposlijetku preusmjereni i na radnu grupu koju bi vodila Uprava policije i koja bi se sastojala od stručnjaka, uključujući one iz međunarodnih organizacija, te drugih ovlaštenih predstavnika.

“Naposlijetku, u svakom slučaju, važna pitanja koja se tiču javne sigurnosti, a koja su obuhvaćena ovim amandmanima, trebaju se rješavat i samo kroz redovnu skupštinsku proceduru koja će uključiti bitnu javnu raspravu i primjedbe, uključujući nevladin sektor i međunarodnu zajednicu”, naveli su.

Ukoliko Skupština nastavi sa procedurama usvajanja ovih amandmana , posebno kroz skraćeni postupak namijenjen za usvajanje zakona koji nisu složeni, dok pitanja koja se tretiraju ovim izmjenama zapravo jesu jako kompleksna- dovest će se u pitanje opredijeljenost Skupštine i njenih poslanika nezavisnosti policije, transparentnoj dobroj vladavini zakona. Bit će odgovornost svih onih koji su podržali ovaj pokušaj slabljenja integriteta policijskog sistema, dodali su u zajedničkom pismu.

Sporna izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima pred poslanicima će se naći kao prva tačka dnevnog reda sjednice Skupštine ZDK koja je zakazana za petak, 25.6.2021.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE