Na današnji dan umro je Alija Nametak

Na današnji dan umro je Alija Nametak

Alija Nametak bio je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih književnika polovinom 20. stoljeća, čija su djela ostala duboko urezana u kulturu naše zemlje i do danas, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). 

Nametak je rođen 6. marta 1906. godine u Mostaru ili gradu svjetlosti kako su mnogi književnici opisali glavni grad Hercegovine. Tu je završio mekteb, osnovnu školu i gimnaziju, a studij književnosti tadašnjeg srpskohrvatskog jezika, te francuski i ruski jezik završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega se sa 23 godine preselio u Sarajevo gje je počeo raditi kao saradnik “Novog Behara”, nešto kasnije i kao profesor u više srednjih škola.

Godine 1945. Nametak je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina zbog sudjelovanja u sarajevskom književnom i kulturnom životu za vrijeme NDH (odležao devet godina). Po izlasku iz zatvora radi kao saradnik Instituta za proučavanje folklora u Sarajevu, potom je bibliotekar u Muzičkoj akademiji sve do odlaska u penziju 1973. godine.

Književnim radom Nametak se počeo baviti u ranoj mladosti, najprije objavljivanjem narodnih priča i narodnih pjesama bosanskohercegovačkih muslimana, a zatim kao student počinje pisati novele i pripovijetke i objavljivati ih u književnim časopisima u Zagrebu.

Po dolasku u Sarajevo pisao je u “Novom Beharu”, “Kalendaru Narodne uzdanice”, “Glasniku Islamske vjerske zajednice”, te u brojnim drugim časopisima i novinama toga vremena. Objavio je više zbirki pripovjedaka, novela, putopisa, te nekoliko zbirki narodnog stvaralaštva: narodne epske i lirske pjesme i narodne pripovijesti iz Bosne i Hercegovine.

Umro je 8. novembra 1987. godine u Sarajevu.

Neka od djela Alije Nametka su: Bajram žrtava (Zagreb, 1931.), Dobri Bošnjani (Zagreb, 1937.), Ramazanske priče (Sarajevo, 1941.), Za obraz (Zagreb, 1942.), Mladić u prirodi (Sarajevo, 1943.), Dan i sunce (Zagreb, 1944.), Abdullahpaša u kasabi (Sarajevo, 1945.), Trava zaboravka (Zagreb, 1966.), Tuturuza i šeh Meco (Zagreb, 1978.), Sarajevski nekrologij (Zürich, 1994.)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE