Poslije smrti dječaka od korone, ljekari upozoravaju roditelje na postkovid sindrome kod djece

Poslije smrti dječaka od korone, ljekari upozoravaju roditelje na postkovid sindrome kod djece
Doctors pushing emergency stretcher bed in corridor at hospital

Pulmolog Dr Olivera Ostojić pojasnila je šta se desilo u slučaju dječaka (13) koji je najmlađa žrtva korone u Srbiji i upozorila roditelje na koje znake da paze!

Srbiju je potresla vijest da je dječak (13) iz Sombora preminuo od korone. On je najmlađa žrtva kovid-19 u ovoj zemlji, a kako se kasnije saznalo, on je izliječen od korone, otpušten kući iz bolnice, nakon čega mu je pozlilo i preminuo je, a uzrok smrti je plućna embolija, prenosi Blic.

Više o tom slučaju, ali i postkovid komplikacijama koje se javljaju kod djece, objasnila je specijalista pedijatrije, pulmolog dr Olivera Ostojić.

– Već duže vrijeme pričamo o postkovid sindromu, odnosno kod djece se to zove multisistemski inflamatorni sindrom koji se javlja i kod asimptomatskih ili blagih oblika korone poslije četiri, šest ili osam nedjelja od dijagnostikovane korona bolesti. Tu dođe do jednog potpunog razaranja više organa, pluća, srce, bubrezi, jetra stradaju i vrlo vjerovatno da je i taj dječak imao. Pošto znamo da je kovid bolest jedan od većih napada na koagulacioni sistem i krvne sudove, to je u sklopu tog multisistemskog inflamatornog sistema, tako da je vrlo vjerovatno da je taj dečak nažalost imao ovu vrstu komplikacije koja se javljala kod djece, ali ne tako često i nisu se ovako završavali – rekla je ona gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva.

– Sva djeca koja leže kod nas imaju savjet da po izlasku iz bolnice jedan vremenski period budu na kućnom liječenju i da limitiraju i redukuju svoje fizičke napore. Oni koji su imali lakši oblik bolesti savjetuje se da i dvije nedjelje izostanu iz škole i od bilo kakvih fizičkih napora, da i dalje imaju jedan režim rekonvalescenta, a djeca koja su imala umjerene i teške kliničke slike, u smislu obostrane ili jednostrane pneumonije, koja su dobijala kiseoničnu terapiju, njima savjetujemo čak i tri ili šest mjeseci da budu u nekoj fazi mirovanja. To je jedan vid prevencije i mere kojima bismo mogli da predupredimo komplikacije”.

Ono što sigurno brine sve roditelje čija su djeca preležala koronu ili se u ovom trenutku liječe od infekcije, jeste da li je moguće prepoznati simptome koji ukazuju na komplikacije.

– Roditelji bi to mogli sami da prepoznaju, mjesec i po do dva nakon preležanog kovida dijete iznenada postane loše – loše se osjeća, ima povišenu temperaturu, povraća, ima prolive, probode u grudima… odmah se treba javiti lekaru – kaže dr Ostojić, poručujući da iako je sve više djece oboljele od kovida, dobra stvar je da oni relativno dobro prolaze kroz liječenje. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE