Prerano nas je napustio, danas bi Toše Proeski slavio 41. rođendan

Prerano nas je napustio, danas bi Toše Proeski slavio 41. rođendan

Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome, riječi su Toše Proeskog koje i danas žive u njegovim vjernim fanovima, ali i široj publici koja je prepoznala njegovu vrijednost i trud. Toše je poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine nedaleko od Nove Gradiške, a danas bi slavio 41. rođendan.

Studirao je pjevanje i bio jedan od najboljih studenata, a muzička karijera krenula mu je strelovitim usponom kad je imao tek 15 godina. Iako je tad još bio samo makedonska zvijezda, ubrzo se njegova publika brojila u milionima, u svim državama bivše Jugoslavije.

Na tržište se probija 2004. godine, zahvaljujući saradnji s Tonyjem Cetinskim pjesmi “Lagala nas mala”, a sve popularniji postaje izdavanjem albuma “Dan za nas”. Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je sa njim otpjevala hit “Srce nije kamen”.

Toše je od oca Nikole naslijedio ljubav prema umjetnosti. Otac je po zanimanju bio klesar i slijedio je svog sina od početka njegove karijere. Njegovu slavu doživljavao je kao nešto najljepše što mu se dogodilo u životu. Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio “ovo je Božije dijete”.

– Kao dijete želio je biti liječnik, ali kasnije je muzika ušla u njegov život – rekao je svojevremeno njegov otac.

U svom posljednjem intervjuu za  makedonsku televiziju, Toše je otvorio dušu. Na svakom koncertu, priznao je, imao je svoj mali ritual. Tada bi javno pozdravio mamu, tatu i prijatelje.

– Želio bih se malo trgnuti od svega, ali ne mogu. Mašinerija me je stavila, kako to kažu, u “bubanj” i gotovo. Nema povratka. Tražim povratak od svakodnevnih intervjua, od šminkanja, od skidanja šminke, pakovanja. Svega mi je “do ovdje” Smeta mi sve. Želim, a ne mogu otići na večeru ili trgovinu – otkrio je tada.

Za mnoge je već tada izgledao iscrpljeno, a neki su otišli i korak dalje te pisali kako je pjevač tog dana i naslutio tragediju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE