Njemački mediji: Rusi helikopterskim napadom zauzeli aerodrom na 20-ak kilometara od Kijeva (VIDEO)

Njemački mediji: Rusi helikopterskim napadom zauzeli aerodrom na 20-ak kilometara od Kijeva (VIDEO)

Ruske snage pokušavaju ući u ukrajinsku regiju oko Kijeva kao i regiju na bjeloruskoj granici, kažu ukrajinski granični dužnosnici. Njemački mediji javljaju da su ruske snage na 20-ak kilometara od glavnog ukrajinskog grada.

Šta do sada znamo

  • U televizijskom obraćanju sinoć Putin je najavio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.
  • Raketni udari i eksplozije prijavljene su jutros od 4:45 sati u više ukrajinskih gradova, uključujući Harkov i Kijev.
  • Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje, a ministar vanjskih poslova poručio da je Rusija započela veliki rat.
  • Joe Biden je osudio napad i istakao da je Rusija odgovorna za krvoproliće, najavio je nove sankcije i pomoć ostalih saveznika SAD-a.
  • Rijeke ljudi primjetne su na kijevskim glavnim saobraćajnicama s obzirom na to da masovno bježe iz grada, a dio njih krije se u skloništima.
  • Najmanje 40 Ukrajinaca je do sada poginulo u ruskom bombardovanju ukrajinskih snaga. Iz te države navode da su i oni ubili 50 ruskih vojnika.
  • SAD, EU i Velika Britanija pripremaju najveće pakete sankcija za Rusiju do sada.

Ukrajinski izvori tvrde da je Rusija koristila raketni sistem Grad te tvrde da su ruski helikopteri napali vojni aerodrom u blizini Kijeva. Ukrajinske snage srušile su tri helikoptera uključena u napad na objekt, dodali su dužnosnici.

Njemački mediji pišu da su ruske snage 20-ak kilometara od Kijeva.

“Ministarstvo unutarašnjih poslova Ukrajine izvještava da je Rusija preuzela kontrolu nad međunarodnim aerodrom Antonov u Hostomelu nakon velike operacije zračnog napada helikopterima Mi-8. Grad je udaljen samo 23 km od Kijeva”, piše njemački Focus.

Ukrajina je kazala da je poginulo 40-ak njihovih vojnika te više civila. Dodaju i da su ubili 50-ak ruskih vojnika te da su oborili šest aviona i helikopter. Rusi demantuju te navode.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE