Putin: Ja sam i Čečen i Dagestanac

Putin: Ja sam i Čečen i Dagestanac

Vladimir Putin se putem video-konferencije sastao sa članovima Vijeća sigurnosti, a u svom govoru je istakao da je ruska vojska preuzela akciju isključivo u odgovoru na neprijateljske poteze protiv Ruske Federacije.

– 24. februara smo započeli specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. U ostvarivanju svojih ciljeva zaštite našeg naroda u Donbasu i obezbjeđenja sigurnosti naše otadžbine, ruski vojnici i oficiri djeluju hrabro, kao pravi heroji. Naši vojnici se bore žestoko, potpuno shvatajući pravednost svoje stvari. Vojnici i oficiri ostaju na pozicijama i nakon ranjavanja. Žrtvuju sebe, svoje živote da spasu svoje saborce i civile. Naši vojnici i milicija Donbasa zaista pokazuju masovno herojstvo.

Jedan narod

– Ja sam Rus. Kako kažu, svi su mi rođaci Ivana i Marije. Ali kada vidim heroje kao što je ovaj mladić, Nurmagomed Gadžimagomedov, stanovnik Dagestana i etnički Lak, i ostale naše vojnike, jedva se mogu zaustaviti da ne kažem: Ja sam Lak, Dagestanac, Čečen, Inguš, Rus, Tatar, Jevrejin, Mordovac, Osetinac… Nemoguće je navesti sve od više od 300 nacionalnosti i etničkih grupa koje žive u Rusiji. Mislim da me razumijete. Ponosan sam što sam dio ovog svijeta, dio našeg moćnog i snažnog multinacionalnog naroda Rusije. Istovremeno, nikada neću odustati od ubjeđenja da su Rusi i Ukrajinci jedan narod, iako su neki ljudi u Ukrajini zastrašeni, mnogi prevareni nacionalističkom nacističkom propagandom, a neki su svjesno odlučili da postanu sljedbenici Bandere i drugih. Nacistički saučesnici, koji su se borili na strani Hitlera tokom Velikog otadžbinskog rata – poručio je predsjednik Rusije.

On ponovio da se ruski vojnici bore “protiv neonacista, što se vidi iz toka neprijateljstava”.

Optužbe

– Nacionalističke i neonacističke jedinice, a u njima ima stranih plaćenika, uključujući i sa Bliskog istoka – koriste mirne civile kao živi štit. Kao što sam rekao, postoje objektivni podaci i fotografije kako oni raspoređuju vojnu opremu u stambenim naseljima. Ponašaju se ovako, kao čisti kriminalci, i umjesto da ispoštuju obećanje da će ukloniti tu opremu iz stambenih naselja, vrtića i bolnica, tamo postavljaju još tenkova, artiljerijskih topova i minobacača. Uzeli su za taoce i strane državljane, uključujući hiljade mladih ljudi, studenata koji su se školovali u Ukrajini. Na primjer, držali su 3.179 indijskih državljana, većinom studenata, na željezničkoj stanici u Harkovu više od jednog dana. I još uvijek drže većinu njih, uključujući 576 u Sumi. Neonacisti su otvorili vatru na kineske studente koji su htjeli da napuste Harkov, ranivši dvojicu – rekao je Putin.

Optužio je vlasti u Ukrajini da onemogućavaju izlaz iz zemlje stotinama stranih državljana.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE