Šef Volkswagena predviđa da će rat biti gori za europsku ekonomiju od pandemije

Šef Volkswagena predviđa da će rat biti gori za europsku ekonomiju od pandemije

Herbert Diess, prvi čovjek Volkswagena, izjavio je da bi rat u Ukrajini mogao drastično utjecati na njemačku i europsku ekonomiju.

Posebno ako se produže ratna djelovanja i sankcije, i to bez obzira na to što Europa nije uvela sankcije na uvoz ruske nafte. Uzevši u obzir da Europa ovisi o ruskoj nafti i plinu, i to u udjelu do čak 45%, ovakva je odluka bila očekivana. Diess je ipak mišljenja da bi dugotrajni rat u Ukrajini mogao biti gori za europsku ekonomiju od pandemije koronavirusa.

Međutim, Diess se boji prekida u lancu opskrbe koji bi “mogli dovesti do drastičnog porasta cijena, nestašice energenata, te na kraju inflacije“. Previranja na energetskim tržištima su već prisutna, a u februaru je zabilježena rekordna inflacija u Europi od 5.8 %.

“Za društvo kao što je njemačko, ovisnost o ruskoj energiji, sirovinama….ako zamislite scenario u kojem prekidamo poslovne odnose s Rusijom, što ćemo i morati napraviti ako se konflikt ne zaustavi, više ne bi imali mogućnost kupiti energiju i to bi dovelo do situacije koja bi pogodila Europu i posebno Njemačku“, rekao je Diess za Financial Times.

On se zalaže za maksimalne sankcije protiv Rusije, ali vjeruje da se “treba vratiti za pregovarački stol i razgovarati“. Volkswagen je prošle sedmice obustavio proizvodnju u Kalugi i Nižnjem Novgorodu u Rusiji, zaustavio izvoz, ali je nažalost i bio suočen s problemima koji su doveli do prekida u proizvodnji u njemačkim pogonima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE