Njegove poslastice su prava umjetnost: Od čokolade izrađuje nerealne predmete i životinje u stvarnoj veličini

Njegove poslastice su prava umjetnost: Od čokolade izrađuje nerealne predmete i životinje u stvarnoj veličini

Rođen u Švicarskoj u Ženevi, mladi slastičar i umjetnik  Amori (Amaury) počeo se zanimati za kulinarstvo još u ranijoj dobi. Već 2005. kada je imao samo 14 godina odustao je od obrazovanja i preselio se u Francusku kako bi počeo sticati iskustvo u kulinarstvu. Prvu praksu stekao je u slanoj industriji, ali to mu se nije svidjelo.

Nakon dvije godine provedene u slanoj industriji, on se vratio u Švicarsku gdje je pohađao školu slastičarstva. Tokom tog školovanja prisustvovao je i na čokoladnom takmičenju gdje je shvatio da ga vuče slastičarstvo.

Njegov program edukacija traje 10 sedmica, a korisnici imaju priliku naučiti koristiti slatkiše, čokoladu, sladoled i mnoge druge namirnice u pravljenju slastica.

Amori je popularan širom svijeta, a to pokazuje i njegov Instagram profil gdje ga prati nešto više od 6 miliona ljudi. Za njega mnogi govore kako je umjetnik koji od čokolade radi čuda.

Od čokolade  radi zmajeve, životinje, motore i mnoge druge svakodnevne predmete i stvari. Njegove slatke kreacije često su napravljene i u realnoj veličini, a mnogi često ne vjeruju da su to jestive torte napravljene od čokolade

Osim što mnoge uči slastičarstvu na svojim radionicama, odlučio ih je ‘podučavati’ i preko Instagrama i YouTube-a pa osim fotografija na društvene mreže postavlja i videozapise u kojima možete vidjeti dio po dio pravljenja njegovih slasnih umjetničkih djela.

Prošle godine Dan nezavisnosti je odlučio obilježiti čokoladnom kreacijom te je izradio Kip slobode visok preko 2 metra za koji je potrošio preko 52 kg čokolade. Svoje je djelo započeo izradom postolja koje je zatim obojio jestivom bojom, a nakon postolja prešao je na sam kip na kojem je sve poprilično realistično prikazano, a on je posebnu pažnju posvetio detaljima poput baklje i deklaracije neovisnosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amaury Guichon (@amauryguichon)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE