Važno je šta jedete: Ove namirnice čuvaju lijep i zdrav ten

Važno je šta jedete: Ove namirnice čuvaju lijep i zdrav ten

Često uzimamo brzu hranu kako bismo uštedjeli vrijeme u užurbanom danu, ali od vitalnog je značaja da jedemo pravilno, jer samo takva prehrana čuva i jača i fizičko i psihičko zdravlje.

U nastavku stručnjaci za prehranu ističu koja je hrana dobra za kožu – naš najveći organ.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je ukusno, a i odlična hrana za dobru kožu. Većina bobičastog voća, kao što su borovnice i kupine, ima mnoštvo antioksidansa sa antiinflamatornim svojstvima kako bi vas zaštitili od slobodnih radikala, što se na kraju pokazuje na koži.

– Uvijek tražim od klijenata da imaju tri grickalice za kožu dnevno, po mogućnosti bobičasto voće, jer su bobice bogate antioksidansima i vitaminom C koji pomažu u zaštiti od sunca i imaju svojstva za osvijetljavanja kože – ističe poznata estetičarka Natalie Aguilar.

Zdrave masti

Nije svaka mast loša za vas. Neke zdrave masti poput avokada zapravo su odlične za zdravlje i kožu. Avokado je bogat zdravim uljima i vitaminom E koji pomažu u hidrataciji kože. Još jedan sjajan primjer su orasi.

Probiotici

Danas svi govore o probioticima. Puno je onih koji uzimaju probiotičke suplemente za zdravlje crijeva, ali malo ljudi zna šta su oni tačno. Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje, probiotici su sićušni mikroorganizmi. Preporučuje se kisela hrana i jogurt sa živim kulturama kako biste dobili svoju dozu zdravih probiotika.

Faktor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE