Ko su izabrani predstavnici u Parlamentu BiH sa najvećim legitimitetom naroda i podrške na izborima, a ko su oni koji imaju najslabiju podršku birača?

Ko su izabrani predstavnici u Parlamentu BiH sa najvećim legitimitetom naroda i podrške na izborima, a ko su oni koji imaju najslabiju podršku birača?

Komšić (DF), Bosić (SDS), Bećirović (SDP), Krišto (HDZ- HNS), Šepić (SDA), Špirić (SNSD) i Škaljić (SBB) sa najvećim izbornim legitimitetom naroda unutar svojih klubova i stranaka. Arnaut (SBB) Marković (SNSD) i Gasal Vražalica (DF) sa kompenzacija i najslabijom podrškom birača u sazivu Parlamenta BiH.

Opći Izbori u Bosni i Hercegovini, održani u oktobru 2014. godine, ponudili su šarolik spektar političkih predstavnika stranaka iz oba entiteta. Suštinski, ništa novo na političkoj sceni, osim pojave Demokratske fronte kao nove, kako sebe nazvaše, gradjanske opcije, koja se pridružila sastavu u Parlamentu BiH. To joj je i uspjelo, ponajviše zahvaljujući prepoznatljivom i popularnom lideru „iz naroda“, bivšem hrvatskom članom Predsjedništva BiH u dva mandata, Željku Komšiću. U drugim strankama nije bilo nekih većih promjena osim u broju poslanika, gdje je SDP BiH spao na 3 grane stabla Socijaldemokratske partije BiH koje će, nadamo se, dati neke bolje i ukusnije plodove nego što su to učinili u prethodnom mandatu. Ukupni pobjednik na izborima prema broju osvojenih mandata je Stranka demokratske akcije. Stranka demokratske akcije (SDA) osvojila je 10 mandata, te popravila svoj rezultat za 3 nova poslanika.

Obično, nakon izbora, dodjeljuju se određene beneficije izabranim delegatima, koji su zbog političke pogodnosti ili podobnosti nagrađeni pozicijom „Predsjedavajući kluba“. Počesto, suprotno volji građana, broju osvojenih glasova i procentima istih, koji su najsnažniji argument političkog legitimiteta, te pozicije nerijetko obnašaju poslanici izabrani sa kompenzacionih lista, ili oni koji unutar svojih klubova imaju najmanju podršku birača, ako u obzir uzmemo procent u odnosu na ukupni broj osvojenih glasova stranke za datu izbornu jedinicu, jer se izborne jedinice razlikuju jedna od drugih po veličini i ukupnom broju birača. Jedan broj poslanika je do svojih mandata došao zahvaljujući tzv. „svetoj kompenzaciji” odnosno osvojili su kompenzacijske mandate. A šta to zapravo znači? Najjednostavnije rečeno, to znači da su mimo volje naroda i građana izabrani zahvaljujući volji lidera stranke i da su, bez obzira na lični broj osvojenih glasova i podrške birača dijelili plijen koji je osvojila stranka, i počesto takvi na kraju najviše uzeli.

Također, izdvojit ćemo i one koji su u svojim strankama dobili najveće povjerenje birača, a koji su izabrani direktnim putem. Formulu za ovu ocjenu odredili smo na osnovu ukupnog broja birača sa pravom glasa u izbornim jedinicama iz kojih dolaze, ukupnog broja glasova koje je osvojila stranka i broja glasova koje je osvojio kandidat na osnovu preferencija, odnosno direktnih glasova. 

Dakle, na osnovu gore navedene formule, analiziraćemo ko su poslanici koji su unutar svojih stranaka i Klubova poslanika kojima pripadaju ostvarili najbolje rezultate na izborima i dobili najveću podršku unutar istih. Svakako, u obzir treba uzeti i činjenicu da su neke izborne jedinice duplo veće u odnosu na druge, odnosno imaju veći broj stanovnika sa pravom glasa, pa je time i broj osvojenih glasova pojedih zastupnika drugačiji u odnosu na neke druge izborne jedinice, ali primjenjujući zvanične rezultate sa Centralne izborne komisije koji su zbir svih potrebnih podataka dobili smo rezultat podrške koji svaki poslanik/ca ima u narodu.

Na osovu formule koju smo naveli, analizirajući sve klubove poslanika u PD Parlamenta BiH, a ima ih ukupno sedam, oni koji su osvojili najveće povjerenje birača i podršku u odnosu na kolege iz kluba su:

Željko Komšić (DF) – 68,6 % osvojenih glasova je poslanik sa najvećim procentom podrške u svojoj izbornoj jedinici, ali i u cijeloj BiH. Pored Komšića, predsjednika DF, u Klubu DF su još i Damir Bećirević, te tri dame, Hanka Vajzović, Mensura Beganović i Maja Gasal Vražalica koji su imali slabiju podršku birača.

Mladen Bosić (SDS) – 67,62 % osvojenih glasova. Pored Bosića, koji je i predsjednik SDS, u Klubu su još i Aleksandra Pandurević, Djordjo Krčmar, Nenad Lalić, Borislav Bojić i Momčilo Novaković sa lošijim rezulatatom nego Bosić.

Denis Bećirović (SDP) – 57,91 % osvojenih glasova. Pored Bećirovića, koji je donedavni potpredsjednik SDP-a u Klubu su još i Mirsad Mešić i Saša Magazinović koji nemaju toliku podršku i popularnost kao Bećirović.

Borjana Krišto (HDZ BiH – HNS) – 48,41 % osvojenih glasova. Uz Krišto, potpredsjednicu HDZ BiH, u Klubu su još i aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, Monika Tomić, Diana Zelenika i Nikola Lovrinović koji imaju manju podršku birača nego je to slučaj sa gospodjom Krišto.

Senad Šepić (SDA) – 45,49 % osvojenih glasova. Pored Šepića, koji je potpredsjednik SDA, u Klubu, koji je i najbrojniji u PD Parlamenta BiH su još i Asim Sarajlić, Sadik Ahmetović i Šefik Džaferović, takodjer potpredsjednici SDA, te Nermina Kapetanović, Safer Demirović, Šemsudin Mehmedović, Amir Fazlić, Salko Sokolović i Hazim Rančić koji su imali manju podršku birača nego Šepić na zadnjim izborima.

Nikola Špirić (SNSD) – 37,22 % osvojenih glasova. Osim Špirića, potpredsjednika SNSD i najpopularnijeg medju SNSD- ovcima, u Klubu su još i Dušanka Majkić, Staša Košarac, Milica Marković, Jovan Vukovljak, Miroslav Milovanović i Lazar Prodanović koji su imali manju podršku nego Nikola Špirić.

Fehim Škaljić (SBB) – 36,28 % osvojenih glasova. Iz posljednjeg kluba poslanika, pored Škaljića koji je predsjednik Glavnog odbora SBB i koji je osvojio najviše glasova su još i Mirsad Isaković, Mirsad Djonlagić i Damir Arnaut koji su osvojili manju podršku birača od Škaljića.

Pomenuti poslanici su ljudi sa najvećim izbornim legitimitetom u svojim izbornim jedinicama i unutar Klubova poslanika i cijele stranke kojoj pripadaju. Demokratski gledano, izabrani predstavnici naroda sa najsnažnijim kapacitetom koji bi trebali biti glavni glas u Parlamentu i vodeći u svojim strankama i klubovima. U BiH to nažalost nije tako, pa počesto najslabiji, oni sa najmanjim brojem glasova ili sa kompenzacionih lista, dobivaju značajne funkcije ili su čak šefovi Klubova poslanika.

Prema analizi, oni poslanici koji imaju najslabiji legitimitet i izabrani su bez podrške naroda, zahvaljujući podršci lidera i kompenzacionim listama su Damir Arnaut (SBB) sa 12,79 % podrške birača, Milica Marković (SNSD) sa 11,9 % i Maja Gasal Vražalica iz DF, sa 4,09 % osvojenih glasova birača u svojoj izbornoj jedinici.

(agencijapolis.org)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE