Alergija na hranu: Najčešći probavni simptomi

Alergija na hranu: Najčešći probavni simptomi

S obzirom na to da hrana kojom se hranimo nije niti upola kvalitetna kao što je to bila nekada, ne čudi podatak da su preosjetljivost na određene sastojke hrane u velikom porastu.

Često se susrećem s miješanjem pojmova vezanih uz alergiju, intoleranciju i preosjetljivost, stoga treba pojasniti one koji se odnose na alergiju.

Alergija na hranu, odnosno na pojedine sastojke hrane je u svojoj biti imunološki posredovana reakcija tijela u “predodređenih” osoba. Alergija je naslijeđena sklonost imunološkog sistema koji preosjetljivošću reagira na određene tvari, a u kontaktu s alergenima, može se, ali i ne mora razviti alergijska reakcija (što govori o povezanosti genetske predispozicije i utjecaja okoline, u ovom slučaju hrane). Alergija je prekomjerna reakcija imunološkog (obrambenog) sistema u ponovljenom doticaju s alergenom u predisponirajućih pojedinaca, tijelo prepoznaje alergen kao nešto “tuđe”  i nastoji se “zaštititi” te dolazi do reakcije između alergena (najčešće je to bjelančevina iz hrane) i antitijela (bjelančevine koje “stvara” naš imunološki sistem).

Najčešći simptomi alergije na hranu su probavni simptomi: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev, kožni simptomi: urtikarija, svrbež, dermatitis te opći i najteži simptomi: hipotenzija (pad krvnog pritiska), bronhospazam (sužavanje bronha), anafilaktični šok. Pojava alergija na hranu mijenja se s dobi, a mijenjaju se i alergeni koji je izazivaju. Češće su u prvim godinama života, zbog nedovoljno razvijenog imunološkog sistema djece. Kod djece češće su alergije na mlijeko, kikiriki, jaja, soju, pšenicu i morsku ribu, dok su kod odraslih češće alergijske reakcije na koštunjavo voće i plavu ribu. Alergije na hranu mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a javit će se češće u osoba koje već imaju sklonost alergijama na neke druge tvari, tzv. atopičari. U liječenju alergija na hranu, najčešće se koristi eliminacijska dijetoterapija, odnosno isključivanje određene hrane iz prehrane. Treba imati na umu da i minimalni dio hrane koja sadrži alergene može izazvati simptome alergije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE