Današnja hutba Izeta ef. Čamdžića: Niko na Sudnjem danu neće moći reći da do njega nije došla opomena, uputa i Božija riječ

Današnja hutba Izeta ef. Čamdžića: Niko na Sudnjem danu neće moći reći da do njega nije došla opomena, uputa i Božija riječ

Izet ef. Čamdžić, poznati imam iz Zavidovića čije poruke često postanu hit na društvenim mrežama, ovog petka na hutbi je govorio o temi ‘Čime i kako pravdati grijeh’.

Efendija Čamdžić je na početku podsjetio kako je Poslanik a.s. rekao kako će prvi koji će biti pozvani na Kijametskom danu biti Nuh a.s. i njegov narod.

Naveo je kako će Ummet Poslanika Muhammeda biti svjedok da je Nuh a.s. pozivao svoj narod u vjerovanje u Jednog Boga, a Ummet Poslanika će se pozvati na svetu knjigu Kur’an, u kojoj je napisano da je Nuh a.s. pozivao svoj narod na obavezu, koju mu je propisao Allah dž.š.

  • Ebu Hurrejre kaže: „Mi smo posljednji narod na dunjaluku, a prvi na Danu kijametskome“.

Allah dž.š je svakom narodu poslao poslanika. Nikada nikoga nije kaznio nije, dok ga nije opomenuo. Opominjača je bilo 124.000. Niko neće moći na Sudnjem danu reći da do njega opomena, uputa i Božija riječ nije stigla.

Kad god koja skupina u vatru bude bačena, bit će im rečeno: “Da li vam je dolazio neko da vas opomene“, a oni će odgovarati „Da, jeste, ali mi smo poricali“.

Nama je Allah dž.š. objavio knjigu, u njoj su vijesti i kazivanja o poslanicima prethodnih. Niko pri susretu sa Gospodarom svjetova neće moći reći da do njega objava nije došla. I protiv svjedoka svjedok ima. Kao što će se narodi sa svjedocima i poslanikom svojim pred Gospodarom sresti, tako ćemo i mi.

Pitajmo se kako ćemo pravadti svoje nevjerovanje pred Gospodarom i poslanikom, a znakovi postojanja Božijeg su svugdje, pa čak i u nama samima. Uprkos postojanju znakova jasnih oko nas, postoje ljudi koji oči imaju, ali njima ne vide, uši imaju, ali njima ne čuju i razum imaju, ali ne shvaćaju. Neka ih progoni pitanje „Kako ću grijeh svoj pred Gospodarom svjetova pravdati“.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE