Bh. građani masovno gube registarske tablice

Bh. građani masovno gube registarske tablice

Da je kriminal vezan za automobile već godinama jedna od najunosnijih aktivnosti, nije nikakva nepoznanica. Osim krađe automobila, primjetna je i pojava krađe registarskih tablica. Najčešće se traži novčani otkup, dok veći problem svakako predstavlja činjenje saobraćajnih prekršaja s ukradenim tablicama.

U 2021. godini 476 izgubljenih

Međutim, u BiH registarske tablice se češće gube nego što se kradu, a u Kantonu Sarajevo je taj problem naročito izražen.

Prema podacima MUP-a KS, Sarajlije masovno gube registarske tablice. Tako su građani ovog kantona tokom 2021. godine izgubili 476 registarskih tablica, a za nepunih prvih pet mjeseci ove godine taj broj iznosi 129.

– U 2021. godini prijavljena je krađa 44 registarske tablice, a jedna je uništena paljevinom. Do maja 2022. godine ukradeno je 13 registarskih tablica – pokazuju podaci MUP-a KS koji su dostavljeni „Avazu“.

Zakonska procedura

Objasnili su nam kakva je zakonska procedura u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja registarskih tablica.

Naime, vlasnik vozila je dužan u roku od tri dana prijaviti gubitak, krađu ili oštećenje registarskih tablica i podnijeti zahtjev za izdavanje novih. Uz zahtjev je potrebno priložiti i potvrdu nadležnog tijela unutrašnjih poslova o prijavi krađe ili gubitka tablica.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE