Radnici u septembru izlaze na ulice!

Radnici u septembru izlaze na ulice!

Jučer je održana sjednica Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH, na kojoj je donesena odluka o održavanju protesta planiranih za drugu polovinu septembra. Odluka o protestima je donesena nakon što je izignorisan zahtjev Sindikata za održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije, na kojoj se trebalo razgovarati o povećanju najniže plate u FBiH koja prema aktuelnoj Uredbi Vlade iznosi 543 KM.

Socijalni dijalog

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i predstavnik Sindikata u ESV-u, kaže za Oslobođenje da su isti zahtjev za održavanjem sjednice ESV-a uputili i Udruženju poslodavaca FBiH koje je iskazalo spremnost za razgovore.

Iz Vlade Federacije BiH u odgovoru navode da nisu stvoreni ekonomski uslovi za povećanje najniže cijene rada- Međutim, iz Vlade FBiH je danas (jučer, op. a), uoči same sjednice UO SSSBiH, stigao šturi odgovor u kojem je Vlada iskazala nespremnost za održavanje sjednice ESV-a, navodeći da nisu stvoreni ekonomski uslovi za povećanje najniže cijene rada. Nisu se osvrnuli ni na sveprisutnu inflaciju u FBiH, što je, ustvari, bio razlog zbog kojeg smo tražili sjednicu ESV-a i povećanje najniže cijene rada kako bi i ostale plate rasle. Vlada, nažalost, nije pokazala želju za nastavak socijalnog dijaloga, rekao je Bektić.

Stoga je, kaže nam, UO SSSBiH donio odluku o održavanju protesta u septembru, ali će prije toga, tačnije, 2. augusta, ponovo održati sjednicu UO na kojoj će formirati operativni tim, odnosno odbor za provođenje protesta.

– Dali smo smjernice i zadatke našim članicama, da izvrše pripremne aktivnosti za održavanje protesta. Očekuje se da svi predstavnici granskih sindikata poduzmu potrebne korake kako bismo 2. augusta imali sjednicu na kojoj ćemo se dogovoriti o operativnim stvarima i realizaciji protesta, ističe Bektić.

Vanredno usklađivanje

Jedan od osnovnih motiva kojim su vođeni u Sindikatu za održavanje protesta jeste izmjena Vladine Uredbe o najnižoj plati, posebno uzimajući u obzir ogroman rast inflacije.

– Naš osnovni motiv je izmjena Uredbe Vlade FBiH i povećanje najniže plate u FBiH. Naš motiv je finansijski, a to znači da ova vlada ili ona koja dođe nakon izbora mora podići cijenu rada. Mi smo kazali da je to 70 posto prosječne plate u FBiH, plus institut vanrednog usklađivanja, uzimajući u obzir sveprisutnu inflaciju, naglašava Bektić.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE