“Dolazim iz četničke porodice, film Quo vadis, Aida? trebaju pogledati svi”

“Dolazim iz četničke porodice, film Quo vadis, Aida? trebaju pogledati svi”

Film Quo vadis, Aida? nagrađivane bh. rediteljice Jasmile Žbanić, koji govori o genocidu u Srebrenici, prikazan je 11. jula na Hrvatskoj radioteleviziji što nije bio slučaj sa Radiotelevizijom Srbije. Gostujući na N1 Jasmila Žbanić je kazala da je dio publike u Srbiji film vidio preko online platforme i da je nakon toga imala pozive iz Srbije.

“Mi smo imali jako dobre reakcije od ljudi koji su pogledali film. Teško je doći do šire publike u Srbiji jer možda ne koriste neke online platforme, ali oni koji su gledali su imali jako dirljive komentare. Jedan čovjek me je kontaktirao i rekao da je iz četničke porodice, ali da ovaj film treba pogledati svako u Srbiji”, kazala je Žbanić i dadala da je bilo i optužbi, ali da film ima svoj put i da i dalje putuje.

Film “Quo vadis, Aida“ dobitnik je evropske nagrade LUX, koju dodjeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

Proglašen je prethodno i za najbolje evropsko ostvarenje na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021., a kao kandidat Bosne i Hercegovine ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oscar.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE