Dodik: Želimo investitorima garantovati cijenu struje za narednih pet godina

Dodik: Želimo investitorima garantovati cijenu struje za narednih pet godina

Na Samitu Energetike u Trebinju obratio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je govorio o namjerama tog bh. entieta kada je u pitanju energetski sektor.

Dodik je na početku obraćanja kazao kako smatra da je susret u Trebinju tokom protekle četiri godine promjenio ponašanje vlasti u manjem bh. entitetu te da se užurbano razmišlja o energiji.

“RS je jedini regionalni izvoznik električne energije. Imajući u vidu da ovaj samit po broju učesnika svake godine raste, mi smo upravo danas donijeli odluku da pravimo novi savremeni kongresni centar u Trebinju isključivo posvećen energetici”, kazao je Dodik.

Dodik je potencijalne investitore na današnjem događaju obavijestio i da postoji dovoljno resursa iz kojih se može proizvoditi električna energija.

“Kada sam jučer doletio do Trebinja i preletjeli smo jezero i mogu da vas obavijestim da je puno Ravno vode. Prema resursima koje imamo se odnosimo na pravi način. Inicijative koje dolaze i taj regionalni aspekt svakako treba poboljšati. Nedavno sam razgovarao sa Orbanom koji predlaže da se uključimo u jednu solidarnu energetsku zajednicu da svi pomažemo jedni drugima”, istakao je.

Najavio je kako RS želi investitorima garantovati cijenu struje u narednih pet godina, pod uslovom da oni otvore “neku industrijsku granu” jer je namjera manjeg bh. entiteta biti dio napretka regiona.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE