a 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Hapšenje Edina Vranja na graničnom prelazu Uvac, između BiH i Srbije, ilustracija je trenutnog položaja i neizvjesnosti u kojoj već godinama žive branitelji BiH. U Udruženju veterana rata u Goraždu, gdje je Vranj boravio tokom rata, nemaju informacije o razlozima njegovog hapšenja, ali su nam kazali da posjeduju spisak sa imenima više od 2.500 ljudi iz cijele BiH koje Srbija tereti za učešće u navodnim ratnim zločinima.

FIXGEHALT

– Većina nas je već godinama u situaciji da ni ne pomišlja da prelazi negdje granicu. Živimo u stalnom oprezu i vodimo računa o kretanju, jer BiH i Srbija imaju nekakav međudržavni ugovor, ali niko vam ne može ništa garantovati. Srbija presuđuje i u odsustvu ljude, a naš sud to neće ni da pokuša nego čekaju da neko privede, primjera radi, Brana Petkovića i kompaniju. Nije to prvi slučaj u kojem su naši organi pasivni, od kantonalnih do državnih – kazao nam je Abduselam Sijerčić, predsjednik Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige Goražde.

Stotine pripadnika Armije Reoublike BiH do sada je saslušavano u vezi sa različitim događajima iz perioda agresije na BiH, a neki od njih i na desetine puta. Istovremeno za ratne zločine nad stanovnicima ovog grada, koji je pod opsadom bio cijeli rat, niko nije odgovarao.