Screenshot 7 30
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 16, 2021 @ 17:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Adis Ahmetović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, za Oslobođenje kaže da “Njemačka stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i čvrsto uz one koji rade za demokratsku, ustavnu i evropsku budućnost zemlje”.

– Svaki pokušaj secesije na Zapadnom Balkanu i narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH rezultirat će međunarodnim sankcijama. Pritom ćemo, u koordinaciji s partnerima, razmotriti i pojedinačne mjere protiv onih koji osporavaju teritorijalni integritet zemlje. Konkretni oblik sankcija odredit će vlada, poručuje njemački zastupnik bh. korijena.

Stabilizacija regije

Napominje kako je “vrijedno spomenuti da će francuski predsjednik Emmanuel Macron Zapadni Balkan učiniti jednim od prioriteta za vrijeme predsjedavanja svoje zemlje EU”.

Pošto UK nije više dio EU, pokušava se samostalno uključiti u političke procese u koje je uključena međunarodna zajednica, ističe ambasador Filipović

Tekst se nastavlja nakon reklame

– To će uključivati stabilizaciju regije i integraciju balkanskih država u EU. Kako bi se srednjoročno i dugoročno uspostavio mir u regiji, hitno je potrebno unaprijediti integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, govori nam Ahmetović.

Vanja Filipović, ambasador BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu, naglašava da “UK želi stabilan i miran Zapadni Balkan, učlanjenje svih šest država u EU i NATO (ko to želi), te jačanje vladavine prava”.

– Ako to bude u interesu UK-a, može se desiti da UK ima robusniji stav od drugih međunarodnih aktera, mada se čini da će se potruditi da što više usklade stavove i poteze sa ostalima, govori ambasador Filipović o angažmanu UK u BiH.

image

Dodaje da će sir Stuart Peach, specijalni izaslanik UK za Zapadni Balkan koji boravi u našoj zemlji, davati snažnu podršku OHR-u i Christianu Schmidtu. A tokom jučerašnjeg dana, Peach se sastao sa Ericom Nelsonom, ambasadorom SAD-a u BiH, i ponovo sa Schmidtom, visokim predstavnikom u BiH. Sastanku je prisustvovao i Matthew Field, ambasador UK u BiH.

Spoj iskustava

Peach je razgovarao i sa predstavnicima mladih i aktivistima civilnog društva iz BiH. Sastao se i sa komandantima EUFOR-a i NATO-a, generalmajorom Alexanderom Platzerom i brigadnom generalicom Pamelom McGaha, kao i sa Sifetom Podžićem, ministrom odbrane BiH, i generalpukovnikom Senadom Mašovićem, načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH. Sastanku je prisustvovao i pukovnik Scott Tait, vojni ataše u BiH. Sir Peach je poručio kako će spojiti lično iskustvo i najbolja britanska iskustva kako bi pružio podršku političkim rješenjima i promovisao euroatlantske integracije. Razgovarao je i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

LIDER