Portal 072info

Adresni registar za lakšu razmjenu podataka: Građani će se moći prijavljivati samo na jednoj adresi

Predstavnici institucija partnera u projektu „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“ – CILAP 2013-2019 su se danas u Banja Luci sastali sa rukovodstvom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), saopćeno je iz ove agencije, prenosi novinska agencija Patria.

 

O aktivnostima oko uspostave adresnog registra kao jedne od komponenti ovog projekta, provedenim i planiranim aktivnostima s direktorom IDDEEA-e Edimom Nesimijem razgovarali su direktori Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BiH Željko Obradović, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Miloš Komljenović i direktorica CILAP projekta Anđa Zimić.

Izraženo je zadovoljstvo dinamikom realizacije dosadašnjih aktivnosti i saradnjom svih partnera u projektu.

Cilj uspostave adresnog registra je da se uz tehničku podršku IDDEEA-e između MUP-ova i entitetskih geodetskih uprava stvore uslovi za razmjenu podataka koji će omogućiti da se građani mogu prijavljivati samo na adrese na kojima stvarno stanuju, što bi državnim institucijama olakšalo različite analize, procjene i strategije kad su u pitanju različiti sektori, a posebno ekonomski i socijalni.

Ovim bi se onemogućila manipulacija prijava na nepostojeće adrese, odnosno nepostojeće ulice i kućne brojeve.

Naglašeno je da je do sada izrađena aplikacija za uspostavu i održavanje adresnog registra, a u toku su postupci za upostavu adresnog registra u više od 20 gradova/općina u Federaciji BiH i R. Srpskoj.

S obzirom da je najefikasniji način za uspostavu adresnog registra sa tačnim i ažurnim podacima povezivanje sa evidencijom o prebivalištu i boravištu državljana BiH koju za nadležne organe administrira IDDEEA, razmjena podataka između adresnog registra i evidencije o prebivalištu i boravištu državljana BiH će se vršiti putem web-servisa koje će kreirati IDDEEA.

Svi prisutni su se složili da je ovo veoma značajan projekt i da će sve institucije partneri projekta dati maksimalan doprinos za njegovu što efikasniju i kvalitetniju implementaciju.

CILAP projekt se realizira u okviru saradnje između Federalne uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BiH, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove R. Srpske i Geodetske uprave Kraljevine Švedske „Lantmäteriet“.

Osnovni cilj CILAP projekta je putem efikasne zemljišne administracije doprinijeti ekonomskom i socijalnom razvoju, održivom tržištu nepokretnosti, održivom korištenju zemljišta i pristupanju Evropskoj uniji, stoji u saopćenju.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box