Advokat Adil Lozo: Bilal Bosnić je dobro, on je sada slobodan čovjek, odslužio je sve do zadnje minute

Advokat Adil Lozo: Bilal Bosnić je dobro, on je sada slobodan čovjek, odslužio je sve do zadnje minute

Vođa vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić jutros je izašao iz zatvora u Vojkovićima gdje je služio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud BiH zbog podsticanja na terorizam.

Bosnićev advokat Adil Lozo pojasnio je za portal “Avaza”, da se nakon izlaska iz zatvora čuo telefonom s Bosnićem, te da mu je on kao branilac savjetovao, zapravo zabranio, da ne daje izjave za medije niti da se oglašava na bilo koji način.

Odležao je kaznu do zadnje minute

– Ja sam mu zabranio da daje izjave, on neće komunicirati s ljudima iz sredstava javnog informisanja iz razloga što dolazi do zbunjivanja javnosti. Ono što vi objavite, ljudi često ne razumiju o čemu se radi, tako da se izaziva jedno stanje koje nije poželjno. Općenito i za javnost i za mog branjenika nije poželjno da daje izjave za medije. Ja ću obaviti s njim konsultacije i mislim da će to tako biti. Temelj za njegov krivični progon bilo je učešće u jednoj emisiji. Nije dobio dogovorena pitanja. Voditelj mu je postavljao druga pitanja i tako ga je uvukao u problem, od tada je krenula kampanja protiv njega. To se više neće dogoditi – kategoričan je advokat Lozo u izjavi za naš portal.

Dodao je da se čuo danas s Bosnićem.

– Završio je kaznu koja mu je izrečena od sedam godina zatvora i to do zadnje minute. On je sada slobodan čovjek. Ne znam čime će se baviti i ne bih o tome govorio, jer je to iznošenje privatnosti klijenta – napominje Lozo

Bosnić je Lozi kazao da mu je bilo dobro u zatvoru u Vojkovićima.

Mogao obavljati vjerske dužnosti

– Korektni su bili prema njemu. Sve je bilo na nivou. On je zadovoljan, osjeća se dobro. Mogao je u zatvoru obavljati svoje vjerske dužnosti. Što se tiče državnog zatvora sve je stavljeno na nivo i lijepo uređeno za razliku od Zenice – kazao nam je advokat Lozo.

Ranije je u izjavi za portal “Avaza” Siniša Perković, direktor zatvora u kojem je Bosnić izdržavao kaznu rekao da je on izašao jutros 9 sati, te da se za vrijeme služenja kazne pristojno vladao. Perković je razjasnio da je Bosnić izdržao punu kaznu te da nije pušten uvjetno niti po nekom drugom osnovu.

Podsjećamo da je Bosniću 2016. potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa.

Tražio da ga posjećuju sve četiri žene

U Vojkoviće je prebačen iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, gdje je ranije služio kaznu.

Njemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u “Islamskoj državi”.

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji “Damask” zajedno sa još 15 selefija, a nakon tri mjeseca pušteni su na slobodu. Međutim, ubrzo potom ponovo je uhapšen, a zatim vraćen u pritvor.

Dok je bio u zatvoru, Bosnić je pokušavao da izađe na slobodu upućujući molbe da mu se prekine izdržavanje zatvorske kazne, a obraćao se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa žalbom u kojoj je naveo da on, između ostalog, nije imao pravično suđenje, pravo na slobodu misli i govora.

Vodio se i sudski postupak jer mu nije bilo dozvoljeno da ga posjećuju sve četiri žene, već je to dozvoljeno bilo samo supruzi s kojom se građanski vjenčao.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica