s 6
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Advokat Toma Fila izrazio je pesimizam povodom sutrašnjeg izricanja pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Haagu, za ratne zločine i genocid u Srebrenici. Istakao je kako je “taj sud napravljen da pokaže da su Srbi za sve krivi”.

– Vidio sam žalbu. Razgovarao sam i sa sinom generala Mladića. To je savršena argumentacija, ali ta argumentacija je bila i na prvom suđenju – rekao je Fila u izjavi za Srnu.

Prijeki sud

On je kazao da “pravo pitanje glasi da li je Haški sud – sud ili egzekucija Srba”. Podsjetio je da su u njemu Srbi osuđeni na više od 1.000 godina zatvora.

– To je prijeki sud za Srbe. Ja sam rekao da taj sud svojim radom doprinosi satanizaciji Srba. Onda su me kaznili opomenom. Inače sam za uvredu suda mogao da dobijem i sedam godina. To vam je tako – rekao je Toma Fila.

Fila je ocijenio da, imajući u vidu ove okolnosti, Mladiću “može samo Bog da pomogne”.

– Ja ću da odem u crkvu da se Bogu pomolim. To je jedino što može. Bog da mu pomogne i to se nadam – rekao je Fila.

Doživotni zatvor za genocid

Podsjećamo, ratni zločinac Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Haagu 2008. godine, od kada se nalazi u haškom pritvoru. Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bh. općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. Među tim općinama je i Prijedor.