03D057E0 5645 42E1 A2D3 7323C79C831E
AUTOR: K.H.
DATUM: pro 2, 2021 @ 20:53
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović dobrog je zdravlja, kazao je za Voice njegov branitelj, advokat Asim Crnalić.

No, više se brine za kćer, nego za svoje zdravlje, dodaje. 

“Kasumović je bio jako iznenađen hapšenjem, odnosno, lišavanjem slobode. Razočaran je što je osumnjičen da je počinio krivično djelo iako je u osnovama sumnje naznačeno da je korist od radnji koje mu se stavljaju na teret imao Grad Zenica, a ne Fuad Kasumović”, kaže nam Crnalić.

Sve je mogla uraditi PU Zenica

Tekst se nastavlja nakon reklame

Gradonačelnik Zenice noć na četvrtak proveo je u Federalnom MUP-u, a ne u SIPA-i. Od danas je u pritvorskoj jedinici u Zenici.

“Njegovo je stajalište da nije bilo osnove za lišavanje slobode, ni njega ni za druge osumnjičenike, jer su bili dostupni Tužilaštvu u svako vrijeme. Uz to, u toku trajanja istrage, pokazali su punu kooperativnost naročito kada je u pitanju dostavljanje dokaza koje je Tužilaštvo tražilo. Osim toga, on se čudi zbog čega je lišenje slobode moralo biti urađeno na spektakularan način, kad je to po svojim kapacitetima moglo biti izvedeno i uz asistenciju Policijske uprave Zenica”, kazao je Crnalić.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona saopćilo je da će podnijeti Kantonalnom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima Fuadu Kasumoviću, gradonačaleniku Zenice i drugima.

Razlozi za podnošenje prijedloga za određivanje mjera zabrane su, kako je navedeno, postojanje opravdanog straha da bi osumnjičeni mogli napustiti BiH i izbjeći krivično gonjenje postojanje opravdanog straha da bi se mogli međusobno sastajati, kao i sa ostalim osumnjičenim, te svjedocima.

Crnalić: Sutra će biti dostavljen prijedlog za određivanje pritvora (Foto: Arhiv)

O prijedlogu za pritvor odlučit će sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici.

Crnalić kaže za Voice da odbrana još nije dobila prijedlog za određivanje pritvora, ali da je obaviještena da će prijedlog biti sutra dostavljen. 

Odbrana sutra poslijepodne iznosi stajalište

“Moja je pretpostavka da će Sud sutra u neko vrijeme odlučivati o prijedlogu za određivanje pritvora. Odbrana će imati vrlo kratko vrijeme da se spremi i iznese svoju argumentaciju o neosnovanosti prijedloga za određivanje pritvora. Osnovi sumnje su sastavljeni na 30 stranica A4 formata i ako se uzmu još posebni protvorski razlozi i navodi o dokazima, onda je za pretpostaviti da će prijedlog za određivanje prtivora sadržavati 60 stranica. To nije literarni, nego stručni tekst i da bi odbrana odgovorila na navode Tužilaštva treba joj minimalno tri dana. Međutim, ne postoji mogućnost da odbrana dobije taj rok, s obzirom na to da su Kasumović i drugi osumnjičenici već 24 sata lišeni slobode. Tako da ja očekujem da će odbrana iznijeti svoja stajališta sutra u poslijepodnevnim satima pred Kantonalnim sudom”, rekao nam je Crnalić.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u vremenskom periodu od početka 2017. godine do 21.12. 2020. godine, poduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine Društva JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ d.d. Zenica u vrijednosti Autobuske stanice, te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga Društva prema Gradu Zenica u vlasništvo Grada i s ciljem prouzrokovanja stečaja nad Društvom.

LIDER