Advokatica Vasvija Vidović za 072info: Logično bi bilo da se Kasumović brani sa slobode!

9EAE6C5D D36A 45C7 88FA F82CF0EB4419

Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

U razgovoru za 072info ugledna advokatica Vasvija Vidović prokomentarisala je određivanje jednomjesečnog pritvora prvom čovjeku Zenice.  

-Pritvor zbog navodnog utjecaja na svjedoke često se zloupotrebljava jer bi Tužilaštvo trebalo prije nego posegne za najstrožijom mjerom da preduprijedi svojim aktivnostima, sasluša sve svjedoke, prikupi dokaze i tek onda da posegne za tom mjerom. Pritvor bi trebao biti određen samo u najdrastičnijim slučajevima – ocijenila je advokatica Vidović za 072info.

Podvukla je i to kako apsolutno cijeni sve ono što je nakon održanog ročišta na Kantonalnom sudu u Zenici kazao Asim Crnalić, advokat Fuada Kasumovića. 

-Logično bi bilo da se da mogućnost da se brani sa slobode. Samo osobama koje su već iskazale namjeru da utiču na svjedoke uzimam za razumnim da ide pritvor. Ako se to nije dogodilo u slučaju Kasumovića, onda pritvor nema osnova. Samo jer nisu stigli u Tužilaštvu saslušati sve svjedoke, to nije razlog da treba odrediti protvor – kategorična je Vidović.

Prethodni članakEvo kada su u 2022. bajrami, ramazan, nova hidžretska godina i drugi važni datumi!
Sljedeći članakMeđunarodni dan volontera: Zajedno smo nezaustavljivi