Portal 072info

KASUMOVIĆ “Zalagat ću se za razvoj sporta, veću podršku kulturi, bolji Čelik, za ostanak mladih…”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Portal 072info pokrenuo je na Facebook stranici anketu sa pitanjem “Kojem kandidatu za gradonačelnika Zenice biste dali svoj glas da se izbori održavaju naredne nedjelje?!”.

Anketa je za manje od 24 sata izazvala veliko interesovanje javnosti i naših čitatelja, zbog čega smo, radi što objektivnijeg rezultata ankete kontaktirali svakog od kandidata za gradonačelnika/cu Zenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sa upućenim pitanjima koja su naši čitatelji najviše pisali u komentarima na anketu, odlučili smo javnosti približiti svakog kandidata. izbori2016Treći kandidat za gradonačelnika kojeg predstavljamo je Fuad Kasumović, nezavisni kandidat.

072INFO: Zbog čega ste se odlučili kandidovati za gradonačelnika Zenice?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kasumović: Mnogo je razloga zašto želim preuzeti odgovornost na poziciji gradonačelnika grada Zenice. Protivim se ovom stanju gdje se unaprijed loši i poslušni kadrovi nametnu u organe stranke, a oni koje narod želi i koji imaju podršku građana se izbacuju i isključuju. Svjesni smo da se u Zenici biraju podobni i poslušni, a sposobni nemaju priliku. Dokaz za to je podatak da niko iz Zenice već godinama ne obnaša važne funkcije u Sarajevu.  Ljudi koji ne žive ovdje vladaju Zenicom, a sredstva koja pripadaju našim građanima daju drugima. Kadrovska politika je takva da desetak familija ima zaposleno i dvadeseto koljeno, a stotine intelektualaca propada jer nisu podobni. U javna preduzeća zapošljavali se po principu „ ti mog – ja tvog“. Želim privući investitore i investicije, te svoja poznanstva i dosadašnje iskustvo staviti u funkciju boljeg standarda sugrađana. Zalagat ću se za razvoj sporta, veću podršku kulturi, bolji Čelik, za ostanak mladih, kvalitetno grijanje, bolju ekološku situaciju. Prioritet svih prioriteta je ekonomija, otvaranje novih radnih mjesta. Više posla, čišća životna sredina, bolja infrastruktura i poboljšanje ekonomskog ambijenta ključni su preduslovi boljeg života u Zenici. Zenicu je uspješno vodio moj rahmetli prijatelj Husejin Smajlović nakon čije smrti rukovodstvo SDA Zenica nema snage i odgovornosti da se suoči sa izazovima. Nemaju odgovornu politiku i protiv sam takvog rukovođenja Zenicom kao jednom od najvažnijih općina u BiH. Umjesto liderske pozicije, Zenici se daju mrvice. Prava naših građana uživaju drugi. Tome mora doći kraj. I vjerujem da ćemo od 3. oktobra Zenicu povesti prema prosperitetu.

072INFO: Koji su Vaši programi i šta ćete prvo učiniti kada dođete na poziciju gradonačelnika?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kasumović: Kao neko ko je bio najmlađi direktor jednog javnog preduzeća u bivšoj državi, čovjek sa bogatim iskustvom u ekonomiji, rukovođenju, politici… svjestan sam da se u promjene treba krenuti sa kvalitetnim programom. Imam ga i on je realan, izvodiv. Zajedno za bolju Zenicu, jedan je od mojih slogana koji govori da ću sa zajedno sa građanima, mladim, uspješnim, pametnim i kvalitetnim ljudima koji nisu imali priliku pokazati svoje kvalitete jer su nepodobni, od prvog dana raditi na unaprijeđenju kvalitete života. Nova radna mjesta, reforma lokalne uprave, administracije, javnih preduzeća, razvoj sporta za što imam najbolje rješenje, podrška kulturi, bolji Čelik, kvalitetno grijanje, bolja ekološka situacija nešto je što ćemo odmah staviti u realizaciju. Naravno, Zenica treba biti mjesto iz kojeg mladi ne odlaze. Ovdje se mora ostajati ali i dolaziti da bi se lijepo živjelo. Moramo vratiti građanima mogućnost da na ulicama svoga grada proslavljaju dolazak Nove godine“.

072INFO: Šta biste izdvojili iz Vaše biografije, a smatrate da javnost treba znati?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kasumović: Rođen sam 1958. godine u Gornjem Vakufu. Diplomirao sam na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Više od trideset godina nalazim se na visokim i odgovornim funkcijama u privrednom, političkom i društvenom životu Bosne i Hercegovine. Od 1987. do 1992. godine obnašao sam funkciju finansijskog direktora u Rudniku uglja „Gračanica“  u Gornjem Vakufu. Aktivno se uključujem u redove Armije BiH u odbranu domovine za šta sam kasnije i odlikovan najvećim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“. To je nešto na što sam najviše ponosan. Po završetku rata bio sam  zaposlen u Ministarstvu namjenske proizvodnje u Vladi Republike BiH, pa sve do 1996. godine. Zatim, preuzimam funkciju ministra finansija Srednjobosanskog kontona, a prije isteka mandata  postajem zamjenik direkotra Carinske uprave Federacije Bosne i Hercegovine, a u međuvremenu vodio projekte Vlade FBiH vezano za ekonomiju i finansije. Bio sam član ekspertnog tima OHR-a koji je radio na uspostavi Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Kao zamjenik ministra finansija i trezora BiH sam ostao prepoznatljiv čuvar interesa BiH i javni kritičar onih koji su provodili i pokušavaju razgraditi BiH. Kao zamjenik ministra finansija i trezora BiH, na preporuku Predsjedništva BiH vodio sam mnoge pregovore u ime države, a u sklopu ekonomskog dijaloga vodio sam i pregovore sa EU oko priključenja BiH. Sada sam savjetnik za međunarodne odnose u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. 

Ukoliko još uvijek niste učestvovali u našoj anketi, možete to učiniti klikom OVDJE. Uskoro predstavljamo i ostale kandidate za gradonačelnika Zenice, a rezultate ankete te neke od najimpresivnijih komentara objavit ćemo u vidu članka 21. avgusta!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ekipa ZDK pobjednik sportskih igara paraplegičara

072info.com

Sudar dva vozila u centru Zenice, policija na licu mjesta (FOTO)

072info.com

Počelo uređenje zelenih površina u blizini kružnog toka u Radakovu

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)