Aerodrom Sarajevo povećava kapacitete: Ovo su fotografije Terminala “B”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Izgradnja nove zgrade Terminala B sarajevskog aerodroma u završnoj je fazi. Klix.ba dobio je ekskluzivan uvid u novu zgradu koja se prostire na 19.000 kvadratnih metara.

Realizacija kapitalnog projekta “Dogradnja i modernizacija Terminala B” na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u završnoj je fazi. Ovim projektom znatno se povećavaju kapaciteti aerodroma, kako prostorni tako i tehnološki.

Administrativno poslovni objekat (Foto: D. S./Klix.ba)
Administrativno poslovni objekat (Foto: D. S./Klix.ba)

Terminal sada ima 19.000 m2 površine i predstavlja reprezentativan objekat kojim se može odgovoriti na rastuće zahtjeve na polju aerodromske djelatnosti.

Dio projekta vezan za dogradnju Terminala B je završen. Očekuje se tehnički prijem i izdavanje odobrenja za upotrebu za I fazu radova. Uporedo s tim u toku je II faza koja se odnosi na modernizaciju starog dijela Terminala B. U ovoj fazi je planirana izgradnja koridora za ukrcavanje putnika te izgradnja nova 2 jezgra za avio-mostove. Do sada su već završeni radovi na povećanju broja šaltera za registraciju putnika, sa 15 na 27, te je proširen i moderniziran sistem za upravljanje prtljagom (BHS – Baggage Handling System).

Nakon dobijanja potrebnih dozvola novi terminal će biti u funkciji.

Montirana su dva nova sortirajuća karusela u odlascima ukupne dužine 100 m i dva karusela u dolascima za preuzimanje prtljaga dužine 130 m. Kapacitet ovog sistema je 1.560 komada prtljaga na sat.

Karuseli za sortiranje prtljaga u odlascima (Foto: D. S./Klix.ba)
Karuseli za sortiranje prtljaga u odlascima (Foto: D. S./Klix.ba)

Za sigurnosni pregled prtljaga postavljene su dvije EDS mašine (Explosive Detection System) renomiranog svjetskog proizvođača “Smiths Detection”, sa najsavremenijim tehnološkim karakteristikama. Nove generacije ovih sistema se odlikuju velikom brzinom za automatsko otkrivanje eksploziva kod predatog prtljaga. Ovi uređaji omogućuju ispunjavanje sve kompleksnijih zahtjeva nadležnih tijela za sigurnost.

EDS mašine (Explosive Detection System) za sigurnosni pregled prtljaga (Foto: D. S./Klix.ba)
EDS mašine (Explosive Detection System) za sigurnosni pregled prtljaga (Foto: D. S./Klix.ba)

Kada su u pitanju novi sadržaji koji će upotpuniti usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo, oni su koncipirani na način da prate najnovije trendove aerodromske industrije i komercijalnih sadržaja i ponude u putničkim terminalima.

Putnicima i posjetiteljima će na raspolaganju biti ugostiteljski objekti poznatih franžiznih brendova te maloprodajni objekti poznatih domaćih i svjetskih brendova. Osim toga terminalna zgrada će biti upotpunjena sa dva nova salona poslovne klase koji će korisnicima usluga pružiti potpuni komfor i ugodan boravak.

Administrativno poslovni objekat (Foto: D. S./Klix.ba)
Administrativno poslovni objekat (Foto: D. S./Klix.ba)

Pored putničkog terminala završena je izgradnja i pušten u funkciju administrativno-poslovni objekat i Operativni centar MAS-a. Radnici Aerodroma Sarajevo sada rade u modernim uredima izgrađenim u skladu sa propisanim normama vezanim za radne prostore.

Iz Međunarodnog aerodroma očekuju da će svi korisnici usluga i posjetitelji biti zadovoljni novim sadržajima i uslugama koji će im biti na raspolaganju u modernizovanom putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo. U novom ruhu, u susret novim izazovima do većeg nivoa kvalitete pruženih usluga i zadovoljstva svih korisnika.

GODISNJICA
MARKETING