a 28
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Kultura
Kurbani 2021

PRIČA JEDNOG MEZARA U PLANINI

Piše: Afan Abazović

Šta sve kriju naše planine, naše vrleti i naši putevi, to nikad nećemo imati priliku istražiti.

Kad smo, prije dvije i pol godine, babo mi Amir i ja planinarili nepoznstom nam turom od Jastrepca kod Zenice preko Šarampova do Mehurića kod Travnika, bio je februar. Napadao je snijeg na Šerićkoj planini, nastavku grede Lisca, brat – bratu metar i po. Zahvaljujući babinom iskustvu, turu od 24 km prošli smo tako što nijednom nismo ugazili u snijeg – otopio je, pa naglo zaledio. Bili smo kao Legolas u “Gospodaru prstenova”, kao da hodamo po tvrdoj podlozi.

Približavajući se početku pomenutog Šarampova, niže staze na 3 metra, blizu jednog grma, skoro u potpunosti prekriven snijegom, nazirao se bijeli nišan. Bespuće i bjelina oko nas, najbliže selo Vukotići, ispod nas na 3 kilometra i oko 500 metara visinske razlike, put koji povezuje Doglode i Orahovicu sa Mehurićem. Razgrnemo snijeg i vidimo natpis

SULJAKOVIĆ ALIJA

ZV. ŠEHERAC

PR. NA AHIRET

U TOKU II SVJ. RATA

Proučimo Fatihu i nastavimo dalje.

Protekle nedjelje, naše udruženje “Azimuth 135” opet je planinarilo sličnom turom. Sada, umjesto snijega, svakojakog poljskog bilj, cvijeća i bosanskog ljiljana – do pasa. I ponovo prođosmo kraj mezara, sad sa dva nišana. Pretpostavljamo da drugi, one zime, nismo vidjeli od snijega.

Pošaljem upit Facebook grupi Orahovica u prošlosti koju revnosno i znalački vodi Sead Luzic o samom mezaru i dobijem nevjerovatne informacije.

Radi se o lokaciji koja se zove Poljana i o mezaru trgovca Alije Suljakovića iz Novog Šehera kod Maglaja, koji je jedne zime išao poslom u Travnik, vjerovatno preko Šarampova, Mehurića, Han-Bile i Guče Gore. U povratku, na Poljani, zadesila ga je mećava i tu se smrzao. U narodu se čak pričalo da je pronađen u položaju kao sjedi na koljenima, što je indikacija da je, a Bog najbolje zna, smrt dočekao u toku namaza, islamske molitve.

Ispostavit će se da je to rođeni djed naše folk-pjevačice Šemse Suljaković, koja je finansirala izradu nišana, a koje su postavili Vehid Patković i Safet Patkovic iz Orahovice.

Kad bi putevi progovorili…

Fotografije: Dženis Skopljak i Rešid Hadžić