Afera “Respiratori”: Koga je zvao Aleksandar Zolak, a kome se javio Fikret Hodžić

Afera “Respiratori”: Koga je zvao Aleksandar Zolak, a kome se javio Fikret Hodžić

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

U današnjem nastavku suđenja Novaliću i ostalim u aferi „Respiratori“ ponovo je nastavljeno sa saslušanjem osoba iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Saslušan je Mladen Čančarević koji je zaposlen kao pravnik u Agenciji, te Dragana Reljić i  Strahinja Obradović.

Interventni uvoz

Prvi svjedok Mladen Čančarević, kao pravnik u Agenciji i pomoćnik direktora za pravne poslove bavio se dozvolama za interventni uvoz medicinskih sredstava te je koordinirao sa kolegama u predmetu o tome da li ispunjavaju uvjete za interventni uvoz. 

Za firmu „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića čuo je 23. aprila 2020. godine. Kada ga je nazvao direktor Agencije Aleksandar Zolak i rekao mu da ga je kontaktirao Miloš Stevanović, savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje koji se inetresovao za procedure za uvoz medicinskih sredstava radi uvoza respiratora za potrebe Vlade Federacije BiH.

Medicinska oprema

Ponovo je Mladena Čančarevića kontaktirao direktor Agencije Zolak i rekao mu da ga je opet zvao Stevanović i da se hitno pristupi procesu vezano za uvoz respiratora i da oni upravo stižu.

Svjedoka je zatim, kako je ispričao pozvao Fikret Hodžić i rekao da se javlja po preporuci Stevanovića, a  kojem je rekao da se mora upisati u registar veleprometnika medicinskom opremom i dao mu upustva za upis u registar, kao i upustva za interventni uvoz.

Čančarević je također kazao da je razgovarao s glavnom inspektoricim Agencije za lijekove Indirom Fazlagić  koja mu je rekla da ju je pozvao Hasan Ganibegović, šef kabineta Fadila Novalića, da je hitan uvoz respiratora za potrebe Federacije BiH. 

Tužilac Džermin Pašić predočio je Čančareviću njegov iskaz sa saslušanja u Tužilaštvu BiH da mu je Fazlagić kazala da je imala poziv iz Vlade Federacije BiH i da se hitno t izrade rješenja za uvoz respiratora. Čančarević je kazao da je korisnik medicinskih sredstava FCUZ koji je poslao izjavu o nabavci opreme. Firma “Srebrena malina” je nakon dostavljanja dokumentacije za četiri do pet dana upisana u registar i dobila dozvolu za interventni uvoz respiratora.

Na hitnost izdavanja dozvola, kazao je Čančarević utjecala je pandemija i sve ostalo pa i činjenica da Vlada Federacije stoji iza uvoza respiratora. Odgovarajući na pitanje člana vijeća, sudije Brace Stupara, Čančarević je kazao da za Agenciju nije bilo bitno  za koje su djelatnosti registrirane firme, već da su upisane u sudski registar. 

Čančaervić je također na pitanje predsjedavajuće vijeća sutkinje Džemile Begić, kazao da koliko zna u vrijeme pandemije se nije desilo da neko za četiri dana bude i upisan u registar i da mu je odmah izdata dozvola za interventni uvoz.   

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi

Dragena Reljić, farmaceutski inspektor u Agenciji za lijekove, kazala je da je u petak na stolu zatekla predmet na kojem je glavna inspektorica napisala “Hitno Vlada Federacije BiH “, a radilo se o zahtjevu pravnog lica “Srebrena malina” za upis u registar veleprometnika medicinskom opremom. 

Reljić je između ostalog izjavila da nikad nisu dobili fakturu koja im je bila bitna da se vidi datum kada su respiratori došli u skladište veleprometnika. Iz “Srebrene maline ” su ih obavijestili da je respiratore odmah preuzeo FUCZ i da zbog toga nisu izvršili prijem robe. Agencija je dobila su samo potvrdu od FUCZ-a da su preuzeli 80 komada respiratora. 

Na insistiranje tužioca prilikom dodatnog ispitivanja,  Reljić je pojasnila da pravno lice ne može dobiti dozvolu za interventni uvoz prije nego što bude upisano u registar.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Na posljednjem ročištu održanom u srijedu, 29. septembra, član stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Harun Avdagić ispričao je da ga je iz Kabineta predsjednika Vlade FBiH zvao muškarac u vezi sa dobijanjem dozvole za uvoz medicinske opreme.

Avdagić je rekao da je moguće da ga je iz Kabineta premijera FBiH zvao Hasan Ganibegović, kojeg je uputio na glavnog farmaceutskog inspektora u Agenciji Indiru Fazlagić.

Fazlagić je tokom svjedočenja potvrdila da ju je u vezi sa dobijanjem dozvole zvao Ganibegović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE