Afera “Respiratori”: Slika kineskog pečata umetnuta na dokument pronađen u laptopu Fikreta Hodžića i mobitelu Kristijana Marića

873x400 22
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svjedočenjem vještaka Saše Mrdovića, te svjedokinje Vesne Kočević, koja ima svoju  knjigovodstvenu agenciju u Srebrenici, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Ubačena slika kineskog pečata

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i stalni sudski vještak Saša Mrdović, vještačio je dokumente iz laptopa oduzetog od Fikreta Hodžića kao i hard diska mobilnog telefona svjedoka s imunitetom Kristijana Marića iz Mostara.

Vještak je trebao utvrditi jesu li dokumenti originalni ili nadopunjavani. Odgovarajući na pitanja državnog tužioca Mirze Hukeljića, vještak je utvrdio da je jedan dokument nađen u laptopu pod nazivom “Proforme invoice” sastavljen od dva dokumenta.

U tekstualni dokument ubačena je slika pečata sa kineskim slovima i zvijezdom, potpisom i dijelom žute linije u dnu pečata.

Prema onome što je prikazano u sudnici, riječ je o predračunu s naslovom kineske kompanije iz Šangaja i cijenom od 30 miliona huana za 100 respiratora ACM 812 A.

Dokument je putem mejla Fikret Hodžić dobio od Sanje Lekić iz Crne gore 15. aprila 2020. godine.

Dvije nijanse žute podloge

Isti dokument koji je naslovljen sa “Invoice” nađen je u hard disku mobitela Kristijana Marića, ali je nađena posebno i sama slika istog kineskog pečata. Vještak je pojasnio da se na dokumentima čak vide dvije nijanse žute podloge, svjetlija je na pečatu koji je ubačen na dokument s tekstom.

Svjedokinja Vesna Kočević je od 2015. godine u svojoj agenciji “Svjetlost 4” Srebrenica, vodila knjige firme “Srebrena malina” vlasništvo Fikreta Hodžića. Ona je odgovarajući na pitanje tužioca Džermina Pašića, kazala da je prvi put saznala za kuporodajni ugovor između “Srebrene maline” i FUCZ-a kada je u aprilu 2020. godine uplaćeno 10,5 miliona maraka.

Kočević je izjavila da joj je Fikret Hodžić objasno da su uvezli određenu robu i da će dobiti uvoznu fakturu. Od špeditera su 28. aprila 2020. godine dobili uvoznu carinsku deklaraciju za 80 komada respiratora koju su iskoristili za plaćanje PDV-a. Tada još njena agencija nije dobila fakturu za isporučenu robu koju su dobili tek naknadno. 

Svjedokinji je pročitana izjava iz istrage gdje je kazala da su od Fikretovog brata Redžepa dobili fakturu bez pečata i potpisa. To je bio prilog, a glavni dokument im je bio uvozna carinska deklaracija.