Aferim, Huso Sarvanu i Sindikatu “Zenicatransa”!

U evidentnoj sprezi između Uprave “Zenicatransa”, na čelu sa direktorom Darminom Terzićem, i Sindikata radnika, donekle i Gradske uprave, danas su još jednom ispaštali brojni građani.

Dok ovo preduzeća grca u dugovima, a problemi se gomilaju iz dana u dan, neko je, očigledno, smislio način kako da pokuša iznuditi rješenje za očajno stanje “Zenicatransa”.

Ništa tu ne bi bilo čudno da se Sindikat, radnici i Uprava ne poigravaju sa korisnicima prijevoza. Tako su, bez imalo odgovornosti i najave svojim korisnicima, koji bi im trebali biti na prvom mjestu, 8. maja odlučili obustaviti linije i blokirati autobusku stanicu.

Brojnim putnicima, školarcima, postačima, penzionerima, tada je ostalo samo da sjednu na zelenu površinu ispred stanice i čekaju kada će se u “Zenicatransu” smilovati i pružiti im uslugu koju su im uredno platili (većina njih imala je mjesečnu kartu). 

Sreća, nisu dugo čekali. Već od radničke linije, u 15.40, autobusi su saobraćali uredno, iako je Huso Sarvan, predsjednik Sindikata, izjavio da će autobusi voziti samo tu liniju. No, nisu, nastavili su voziti i ostale linije, pa se ispostavilo da Sarvan ne govori istinu.

Nije trebalo proći mnogo vremena da se Sarvan i njegov Sindikat, u vlastitoj nemoći i nemogućnosti iznalaženja rješenja za situaciju u kojoj se nalazi preduzeće, ponovo odluče “obračunati” s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i Gradskom upravom, opet, bez imalo srama, preko leđa građana. 

Naime, jučer je Sarvan nazvao gotovo svakog novinara u Zenici, optimistično i odlučno najavljujući da danas, opet, obustavljaju prijevoz i da će blokada autobuske stanice i obustava prijevoza, ovaj put, trajati do daljnjeg.

Ne prolazi dugo vremena da još jednom pokažu neozbiljnost i neodlučnost, iako, očito, nisu svjesni, da su najavom obustave izazvali problem kod brojnih korisnika usluga koji su, vođeni najavom Sarvana, od jučer smišljali kako danas otići na posao i vratiti se kući.

Međutim, do najavljene obustave nikada nije došlo. Izigrali su tako Sarvan i Sindikat ne samo javnost, nego i medije kojima se danas nije javljao na mobitel, očigledno misleći da će im oni i ubuduće nastaviti vjerovati. 

Da su dvolični, najbolje pokazuje podatak iz februara prošle godine kada su uručili zahvalnicu Kasumoviću, koji im je obećao, s novom upravom preduzeća koja se stalno mijenja, prevazići dosadašnje finansijske teškoće i preduzeće učini stabilnim. Koliko je pomogao, govore da je nakon toga blokiran račun preduzeća.

Uručenje zahvalnice Fuadu Kasumoviću

Osim zahvalnice, Sindikat je predložio Kasumovića i za plaketu “Grb Grada”.

– Ako hoćete istinu, ja bih i vama dao plaketu samo da nam pomognete i uradite nešto za „Zenicatrans“ – odgovorio je Sarvan novinarima na nedavnoj vanrednoj konferenciji za medije, a kada su ga pitali zašto toliko kudi i kritizira Kasumovića, a do jučer su ga kovali u zvijezde. 

Postavlja se pitanje hoće li neko od nadležnih sankcionirati Sarvanovo poigravanje s preduzećem, uposlenicima, korisnicima usluga ili će građani kazniti ovo preduzeće i prestati biti njihov instrument u sprezi Uprave, Sindikata i Gradske uprave.

Aferim, Huso Sarvanu i Sindikatu “Zenicatransa”! 

Prethodni članakHibernacijska dijeta: Zašto je dobro pojesti kašiku meda prije spavanja?
Sljedeći članakNovi Ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić: Građani ZDK mogu mirno spavati