Agencije potvrdile špekulativni rejting naše zemlje: BiH na korak do kreditne propasti

p
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Međunarodne rejting agencije „Moodys“ i „Srtandad & Poors“ potvrdile su da je Bosni i Hercegovini kreditni rejting „B3“, odnosno „B“ sa stabilnim izgledima.

Analitičari ocjenjuju kako je rejting BiH najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi.

Brojni kriteriji

Ekonomista Igor Gavran za „Avaz“ je pojasnio da ove agencije pri dodjeli kreditnog rejtinga državama, između ostalog, uzimaju u obzir prihode i strukturu privrede, očekivani privredni rast, monetarnu i fiskalnu fleksibilnost, vanjsku likvidnost, političke rizike, zaduženost javnog i privatnog sektora te zaduženost javnih kompanija.

– Naš trenutni rejting je u kategoriji špekulativnih i govori nam da se sada država još smatra sposobnom za izmirivanje obaveza. Ali smo na najnižem nivou vjerovatnoće, odnosno najvišem nivou rizika te kategorije, jer prvi naredni rejting ispod našeg je u kategoriji „C“, s velikom vjerovatnoćom neispunjavanja obaveza – pojasnio je Gavran.

Dodao je da je ovo izrazito nepovoljan rejting i „stabilne izglede“ jedino može shvatiti kao „stabilno loše“.

– Nama ne treba stabilnost na dnu, nego uzlet i poboljšanje kreditnog rejtinga. To se nikada neće desiti u ogromnim skokovima. Mnogo uspješnih godina je potrebno da se preokrene trend i dovede nas do nekog ozbiljnog investicijskog rejtinga, gdje je rizik od neispunjavanja obaveza minimalan – istakao je Gavran.

Sebe hvale

Smatra da je odgovornost svakako u najvećoj mjeri na vlastima, odnosno politici i nepovoljnom okruženju koje je kreirala i za poslovanje i ukupno za život.

– Kreditni rejting jedino možemo poboljšati ako ostvarimo napredak u oblastima koje se uzimaju u obzir u procjeni. Sigurno ga nećemo poboljšati tako što će predstavnici vlasti sami sebe hvaliti i medijima tvrditi da su ostvarili ogroman napredak – kazao je Gavran.

Jedan od ključnih kriterija

– Kreditni rejting je jedan od ključnih kriterija koji govore o stanju ekonomije jedne države u svim aspektima. Samim time je vrlo značajan i mogućim investitorima, pogotovo onima koji planiraju dugoročna ulaganja i prije svega zahtijevaju stabilnost, sigurnost, povoljne uslove poslovanja, povoljne uslove finansiranja, perspektivu daljnjeg razvoja i rasta – pojasnio je Gavran. 

GODISNJICA
MARKETING