Ahatović: Implikacije na naš region bit će osjetne u zavisnosti od uspješnosti ruske invazije

56

Ruske snage ispalile su rano jutros projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njene južne obale, te tako i zvanično počeli invaziju na Ukrajinu.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović navodi da je još rano govoriti o ciljevima operacije.

– Ruska invazija počela je raketnim, zračnim i artiljerijskim udarima koji su za metu imali komandnu infrastrukturu, baze protivzračne odbrane, ratne avijacije i ostalu vojnu infrastrukturu i položaje ukrajinske vojske. Ono što se može iz prvih izvještaja ocijeniti jeste da se najvjerovatnije radi o simultanom napadu na Ukrajinu sa tri strane – sa bjelorusko-ruske granice, sa istočne strane iz šireg reona Belogoroda i Kurska i Donbasa sa ciljem ovladavanja Harkivom, te sa jugoistočne strane – smatra Ahatović.

Ovo su, kaže Ahatović, preliminarne procjene, te da će se u naredna 24 sata vidjeti u kojem pravcu će operacija ići.

– Implikacije na naš region će biti vjerovatno osjetne u zavisnosti od uspješnosti ruske invazije u prva 24 sata. Još je rano meritorno ocjenjivati jer pristižu i prvi nepotvrđeni podaci o ruskim gubicima. Još jedan novi momenat je navodno i učešće bjeloruskih snaga koje zajedno sa ruskim snagama nastupaju operativnim pravcem sa svoje granice prema Kijevu – ističe Ahatović.

IZVORFaktor
Prethodni članakRuski vojnici zauzeli aerodrom Antonov u blizini Kijeva 
Sljedeći članakPicula: Putin koristi sličan narativ kao Hitler, da li je 24. februar 2022. novi 1. septembar 1939.