Portal 072info

Ahmed ef. Adilović: Bajrami u kafanama i klubovima s alkoholom nespojivi su sa vjerom

Travnički muftija Ahmed ef. Adilović je u intervjuu za Anadoliju govorio o blagodatima svetog muslimanskog mjeseca ramazana, i praznika Bajrama

 Jedna od ovogodišnjih poruka mubarek Ramazanskog bajrama je to da kako god smo uspjeli uz ramazan ukrotiti svoje strasti, kako god smo uspjeli savladati šejtana, kako god smo uspjeli biti u pokornosti našem Stvoritelju tako bi smo trebali i u nastavku svoga života nakon mjeseca ramazana, da radimo, da činimo, da vršimo svojevrsne pobjede nad našim nevsom, našim strastima jer to je ono što život od nas traži, rekao je u bajramskom intervjuu za Anadolu Agency (AA) Ahmed efendija Adilović, muftija travnički.

Kako god smo uz ramazan, kaže muftija Adilović, mogli reći jelu i piću ne po 18 sati, tako nakon mubarek mjeseca ramazana, u ovim danima koji predstoje trebamo da kažemo ne svemu onome što je negativno, što je loše, kao što je ogovaranje, kao što je laž, kao što je prevara, kao što je bilo šta što Allah dž.š. ne voli, a trebamo da kažemo ‘da’ svemu onome što je pozitivno, što je dobro, što je lijepo.

“Također, treba da kažemo da nas ramazan i Ramazanski bajram učine da budemo na usluzi ljudima, da budemo od pomoći ljudima, da ne budemo sebični, da ne budemo zainteresovani samo za svoje interese i svoja prava, nego također i za prava naših bližnjih, naših komšija, naših sugrađana, naše šire društvene sredine u kojoj živimo. I evo još jedna poruka na koju treba obratiti pažnju inače, a pogotovo u ovim mubarek danima, a to je porodica, porodične vrijednosti i odgoj naše djece, naše omladine. Naime, mi znamo da je u svijetu generalno, a evo i kod nas već izvjesno vrijeme prisutna svojevrsna kriza porodice, pa i kriza morala, manjak nataliteta, manjak rađanja djece… S obzirom na to ovo je lijepa prilika da te vrijednosti kod nas afirmišemo, da se prisjetimo onih vrijednosti koje islam od nas traži po ovim pitanjima, da jačamo naše porodice, da učinimo više na planu nataliteta, da nas se rađa dovoljno i također da obratimo pažnju na odgoj naše djece. Jer, naša djeca su sada, i naša omladina izloženi snažnim negativnim uticajima prije svega kroz medije, a potom kroz sredinu u kojoj živimo i zbog toga je vrlo važno kako ćemo u sadašnje vrijeme odgovoriti na taj izazov, kako ćemo u sadašnje vrijeme našu djecu usmjeriti pravim putem, kako ćemo im ponuditi pravi odgoj… Normalno, to ne može doći samo od sebe, nego se moramo potruditi, moramo uložiti određeni napor da bi smo postigli ono što želimo. Ali, evo to i mnogo drugoga ovogodišnji Ramazanski bajram nam nudi, poručuje, pa pozivam sve one kojima bajram znači da uzmu ove poruke u obzir i da ove vrijednosti primjenjuju u svome životu”, poručio je muftija Adilović.

 

Naglašava da muslimani u Bosni i Hercegovini imaju svoju tradiciju pa i po pitanju bajrama, dočekivanja bajrama, praznovanja bajrama. Običaji su, navodi, lijepi. Međutim, kaže, u posljednje vrijeme zbog globalizacije, zbog medija, zbog uticaja, zbog razvoja modernih komunikacija određeni običaji se mijenjaju, ali sve ono što je pozitivno, što je lijepo treba zadržati u tradiciji.

 

“U tom smislu pozivam naše džematlije, naše vjernike da vidimo šta je to što je dobro, što je lijepo i po ovome pitanju i da to zadržavamo i prenosimo na naše mlađe generacije. Prije svega u tradiciji Bošnjaka ili muslimana BiH jeste da se za bajram pripremi, da se stan ili kuća uredi, očisti, dvorište, avlija… da kada se krene na bajram da se obuče najljepše odijelo, najljepša odjeća koja se ima, da se i na taj način pokaže radost što se ispostio ramazan, radost što se dočekuje bajram. Po sunetu je kada idemo na ramazanski bajram da nešto pojedemo, koliko-toliko, makar to bilo par hurmi ili nešto malo vode da uzmemo da bi se to razlikovalo od Kurban bajrama kada ne treba ništa uzimati prije samoga bajrama. Ali, evo i to je sunet. I to je dio naše tradicije i trebamo da je znamo. Pored samog klanjanja Ramazanskog bajrama normalno lijepo je, ko može da dođe u džamiju na sabah namaz, i to je kod nas, u našoj tradiciji. Nije veliki raspon između sabaha i bajrama, i treba ostati nakon sabaha do Ramazanskog bajrama. Nakon Ramazanskog bajrama onda slijedi čestitanje, onih koji su tu prisutni u džamiji, a potom čestitanje svima od porodice, komšija, prijatelja, rodbine… To je također, lijepa tradicija i trebamo da je nastavimo, ali uz to je onaj ambijent sretnost, zadovoljstvo koje dijelimo sa našim ukućanima, sa našim komšijama, sa našom rodbinom i prijateljima. U posljednje vrijeme se vidi, primjetno je, kako se neki zatvaraju u neke svoje krugove, kako neki proslavljaju bajram u disco klubovima, u nekim kafanama gdje se toči alkohol što je potpuno neprimjereno i nespojivo sa našom vjerom, a svakako i sa našom tradicijom”, poručuje muftija Adilović.

 

Podijelite članak